Platile nationale directe complementare(PNDC) in sectorul zootehnic se acordă în limita resurselor financiare alocate anual prin legea bugetului de stat, pentru speciile de animale prevăzute în legislaţia în vigoare.
Acestea sunt finantate din bugetul de stat, prin bugetul MADR, in limita prevederilor bugetare aprobate.
Beneficiari – producatorii agricoli, persoane fizice si/sau juridice, care detin, cresc si exploateaza animale de productie, identificate si inregistrate in sistemul national .
Conditii de acordare
a) Bovine
- Solicitantul sa fie inscris in in Registrul fermierilor (Registrul agricol) administrat de APIA, cu cod unic de identificare, in functie de efectivul de bovine inregistrat in Registrul national al exploatatiilor, in functie de data inregistrarii (Ordinul nr. 215/2010 emis de MADR)
- Sa depuna cerere la de solicitare a primei de exploatatie, aferenta fiecarei exploatatii detinute la centrul local/judetean APIA, respectiv municipiul Bucuresti.
- Declaratie pe propria raspundere;
- Prima de exploatatie se acorda o singura data pe an producatoilor agricoli inscrisi in evidenta APIA, in functie de efectivul de bovine inregistrat in Registrul national al exploatatiilor, in functie de data (sursa Ordinul nr. 2015/2010).
Cererea sa fie insotita de urmatoarele documente :
- copie de pe buletinul de identitate/cartea de identitate/codul unic de inregistrare/certificatul de inregistrare;
- copie de pe documentele care atesta provenienta animalelor;
- efectivul din exploatatie trebuie sa fie de minim 3 bovine;
- copii ale documentelor care atesta schimbarea formei de organizare conform prevederilor OUG nr. 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare in cazul persoanelor fizice care si-au schimbat forma juridica si care figureaza in Registrul national al exploatatiilor la datele de referinta cu exploatatii de minim 3 capete de bovine cu varsta minima de 6 luni.
Depunerea cererilor se poate face individual sau prin reprezentant legal ori prin intermediul reprezentantului asociatiilor crescătorilor de bovine legal constituite care sunt functionale, conform bilantului contabil anual depus pentru anul anterior solicitării primei.
Cererile pretipărite pot fi solicitate de la centrele locale/judetene ale APIA, respectiv al municipiului Bucuresti, individual sau prin reprezentant legal ori prin intermediul reprezentantului asociatiilor crescătorilor de bovine legal constituite.
Cererile pot fi completate online individual, prin accesarea site-ului www.apia.org.ro, pentru beneficiarii care solicită primă pentru un efectiv mai mare de 50 de capete de bovine. După tipărire, cererea se depune la centrul
local/judetean al APIA, respectiv al municipiului Bucuresti, individual sau prin reprezentant legal.
Cererea poate fi retrasă în scris de către solicitant în orice moment, cu exceptia cazurilor în care APIA a notificat deja solicitantul asupra unor nereguli identificate în urma verificării administrative în Baza natională de date a Autoritătii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
b) Ovine/caprine
- Solicitantul sa fie inscris in evidenta APIA, cu cod unic de identificare pentru fermele de ovine /caprine identificate conform legislatiei in domeniu;
- Prima se acorda o singura data pe an pentru femele ovine si/sau femele caprine identificate conform legislatiei
- Efectivul de exploatatie sa fie de minim 50 de capete ovine/ 25 capete caprine, care au impinit varsta de minim 1 an la data de 31 martie a anului in care se face solicitarea primei;
- Efectivul de capete pentru care se solicita prima sa fie inscris la data cererii in Registrul national al exploatatiilor;
- Efectivul de femele ovine/caprine sa fie mentinut la adresa trecuta in cerere pe o anumita perioada de timp(pentru anul trecut pana la data de 20 august 2012);
- Cererea sa fie vizata de asociatiile crescatorilor de ovine/caprine legal constituite care atesta efectivele de ovine/caprine pentru care se solicita prima.
Cererea se depune la centrele locale/judetene, respectiv municipiul Bucuresti, ale APIA pe raza caruia este inregistrata exploatatia, insotita de cartea de identitate /buletinul de identitate/codul unic de inregistrare/certificatul de inregistrare(sursa Ordinul 98/ 2010), individual sau prin reprezentant legal ori prin intermediul reprezentantului asociatiilor crescătorilor de ovine/caprine legal constituite.
Pentru anul 2012 cererile s-au depus in perioada 9 aprilie - 18 mai 2012.
Cererea poat fi completata online individual prin accesarea site-ului www.apia.org.ro, pentru beneficiarii care solicită primă pentru un efectiv mai mare de 500 de capete femele ovine/caprine.
Cererea poat fi completata online individual prin accesarea site-ului www.apia.org.ro, pentru beneficiarii care solicită primă pentru un efectiv mai mare de 500 de capete femele ovine/caprine.
După tipărire, cererea vizată de asociatiile crescătorilor de ovine/caprine legal constituite se depune la centrullocal/judetean al APIA, respectiv al municipiului Bucuresti.
Asociatiile care vizeaza cererile solicitantilor trebuie sa fie functionale, conform bilantului contabil anual depus pentru anul anterior solicitarii primei si sa aiba cel putin un specialist angajat (inginer zootehnist sau medic veterinar).
Asociatiile care vizeaza cererile solicitantilor trebuie sa fie functionale, conform bilantului contabil anual depus pentru anul anterior solicitarii primei si sa aiba cel putin un specialist angajat (inginer zootehnist sau medic veterinar).
In urma controlului facut de catre reprezentantii APIA dacă se constată diferente între numărul de animale pentru care se solicită plata primei si numărul de animale determinat în urma verificării îndeplinirii tuturor conditiilor de eligibilitate, se vor aplica reduceri sau excluderi de la suma totală a primei pe cap de animal de care poate beneficia solicitantul (sursa Ordinul 98/ 2010).
Pentru anul 2012, prima de exploatatie pentru cererile depuse, este in valoare unitara de 500 lei/cap bovine, in limita sumei de 793.521.000 lei; 40,8 lei /cap ovine/caprine, in limita sumei de 350.880.000 lei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu