luni, 25 februarie 2013

CONTRIBUTIA DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE PENTRU VENITURILE DIN ARENDARE


      Pentru veniturile obtinute din arenda se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, dupa cum urmeaza: 

1). 5,5% asupra venitului net ( venit brut - 25% cota forfetara de cheltuieli) in cazul in care se opteaza pentru retinerea impozitului la sursa. 
Arendasul are obligatia ca, pana pe data de 28 februarie inclusiv a anului urmator celui de raportare, sa depuna formularul 205 - "Declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit".

Contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent care, in baza declaratiei 205, emite decizia de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate pe care o datoreaza beneficiarul de venit(arendatorul). Acesta are obligatia de a achita suma datorata in termen de maxim 60 de zile de la data emiterii deciziei. 

2). 5,5% asupra venitului net (venit brut - cheltuieli deductibile) in cazul in care se opteaza pentru conducerea contabilitatii in partida simpla.
Arendatorul are obligatia de a depune formularul 220 "Declaratie estimativa de venit" pana la data de 31 ianuarie inclusiv, pentru anul in curs, sau 15 zile de la data inceperii activitatii. 
CASS se plateste in 4 rate egale, pana pe data de 25 inclusiv a ultimei luni a fiecarui trimestru, odata cu impozitul privind venitul estimat. 
Pana pe data de 25 mai a anului urmator celui de raportare, arendatorul are obligatia de a depune formularul 200 - "Declaratia privind venitul anual realizat". 
In baza celor doua declaratii, organul fiscal competent stabileste, in functie de platile anticipate efectuate, prin decizia de impunere anuala de plata CASS, suma efectiva de plata sau de recuperat. 
Plata se face in termen de 60 de zile de la data emiterii deciziei de impunere de catre arendator. 

Contributia CASS se datoreaza in cazurile expuse mai sus doar daca contribuabilul, intr-un an fiscal nu realizeaza venituri de natura:
  • veniturilor din salarii sau asimilate salariilor;
  • venituri din pensii;
  • venituri sub forma de indemnizatie de somaj;
  • întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;
  • membrii întreprinderii familiale;
  • persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice;
  • persoanele care realizează venituri din profesii libere;
  • persoanele care realizează venituri din activităţile agricole prevăzute la art. 71 alin. (1)/ Cod fiscal;
  • persoanele care realizează venituri din silvicultura si piscicultura  si venituri din activitati agricole pentru care nu s-au stabilit norme de venit si se supun impunerii veniturilor din activitati independente; 
  • venitul obținut de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit titlului IV^1, care nu generează o persoană juridică.
  • alte venituri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu