vineri, 22 februarie 2013

EXPLOATATIILE AGRICOLE - FERMELE AGRICOLE

DEFINITII:
          Ferma agricolă este forma de exploatare a pământului şi/sau a altor bunuri rurale de către o persoană fizică sau juridică ce produce pentru piaţă.
          Exploataţiile agricole sunt ferme agricole prin care se pun în valoare pământul, animalele şi celelalte mijloace de producţie, interconectate într-un sistem unitar, în vederea executării de lucrări, prestări de servicii şi obţinerii eficiente de produse agricole.



CONTNUT:
          Exploataţiile agricole pot fi formate din terenuri, animale şi mijloace necesare procesului de producţie agricolă, aparţinând unuia sau mai multor proprietari, astfel:
  • terenurile dobândite în proprietate de persoanele fizice sau juridice, conform prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, şi ale Legii nr. 1/2000 pentru reconstruirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările ulterioare:
  • terenurile dobândite prin acte juridice între vii şi pentru cauză de moarte;
  • terenurile rezultate în urma schimburilor efectuate conform prevederilor art. 12 şi 13 din Legea nr. 54/1998 privind circulaţia juridică a terenurilor;
  • terenurile rezultate prin asocierea liber consimţită a proprietarilor individuali;
  • terenurile arendate;
  • terenurile concesionate;
  • terenurile în proprietate comună, deţinute în devălmăşie;
  • terenurile în proprietate comună, pe cote-părţi (indiviziune).
  • animale de producţie şi reproducţie şi alt capital agricol.
  • terenurile aflate în administrarea Direcţiei Generale a Penitenciarelor şi a unităţilor subordonate acesteia
CLASIFICARE:
Dupa natura juridica: 
–Individuale: asocierea dintre doua sau mai multe familii, societatile comerciale constituite in baza legii nr.31/1990
–Colective: societati agricole cnstituite in baza legii nr.36/1991
Dupa forma de proprietate:
–Exploatatii agricole din domeniul privat : societati comerciale, unitati de cult, societăţile agricole cu personalitate juridică constituite potrivit Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură;
–Exploatatii agricole cu capital de stat sau mixt :societati nationale, societati comerciale.
–Exploataţii agricole care au preluat în concesionare, arendare sau care administrează bunuri din domeniul privat al statului: societăţi naţionale, institute şi staţiuni de cercetare şi producţie agricole, unităţi de învăţământ agricol sau silvic, consilii judeţene şi locale.
Dupa natura activitatii desfasurate:
–Eploataţii agricole pentru sectorul vegetal;
–Exploataţii agricole pentru sectorul animalier;
–Exploataţii agricole pentru sectorul piscicol;
–Exploataţii agricole mixte.
Dupa dimensionare:
–Exploataţii agricole comerciale;
–Exploataţii agricole familiale.

BENEFICII:
         Producătorii agricoli, proprietari sau administratori de exploataţii agricole, pot beneficia de credite potrivit legii. Pentru garantarea creditului primit, pot fi ipotecate bunurile imobile sau gajate bunurile mobile, inclusiv certificatele de depozit, precum şi terenurile agricole aflate în proprietate.
         Producătorii agricoli care le deţin sau administrează exploatatii familiale vor fi stimulaţi financiar prin acordarea de facilităţi şi subvenţii pe produs pentru obţinerea producţiei marfă şi pentru aplicarea agriculturii ecologice.
        Pentru produsele agricole cuprinse în listă producătorii agricoli care deţin exploataţii agricole beneficiază de sprijin direct pe produs din partea statului numai cu condiţia valorificării unei cantităţi din produsele obţinute. Cantităţile de produse care se valorifică de producătorii agricoli constituiţi în exploataţii agricole se prevăd anual prin hotărâre a Guvernului, care stabileşte lista cuprinzând produsele agricole pentru care se acordă sprijin direct. Produsele agricole marfă care fac obiectul sprijinului direct trebuie să îndeplinească condiţiile de calitate stabilite de actele normative în vigoare, cu asigurarea obligatorie a integrităţii calitative şi cantitative a produselor pe perioada depozitării. Producătorii organizaţi în exploataţii agricole şi care beneficiază de susţinere financiară din partea statului în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 108/2001 au obligaţia să respecte destinaţia sumelor care le-au fost acordate. Utilizarea creditelor bugetare în alte scopuri decât cele aprobate atrage, în condiţiile legii, răspunderea celor vinovaţi.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu