marți, 26 martie 2013

IMPOZITAREA VENITURILOR OBTINUTE DIN APICULTURA

Potrivit OG nr. 8/2013 incepand cu 1 februarie veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura sunt supuse impozitului pe venit. Printre acestea se afla si veniturile din apicultura, respectiv produsele apicole: mierea, polen, laptisor de matca, propolis etc. conform Legii apiculturii nr. 89/1998. Impozitarea veniturilor din apicultura si a produselor obtinute se face pe baza de norm de venit stabilita pe familie de albine, indiferent daca activitatea desfasurata se face in cadrul unei inteprinderi individuale, inteprinderi familiale, PFA, sau individual.
 
Norma de venit stabilita prin OG nr. 8/2013 este dupa cum urmeaza:

  • 50 - 100 familii, norma de venit este de 70 lei /familie;
  • peste 100 familii, norma de venit este de 98 lei/familie. 
Normele de venit sunt stabilite pentru perioada fiscala 1 februarie 2013 - 31 decembrie 2013.Incepand cu anul 2014, normele de venit vor fi stabilite de catre directiile teritoriale de specialitate ale MADR, se aproba si se publica de catre directiile generale teritoriale ale finantelor publice pana cel tarziu 15 februarie a anului pentru care se aplica normele de venit. 
Pentru contribuabilii care detin pana la 50 de familii de albine, veniturile obtinute nu sunt impozabile.

Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului anual stabilit pe baza normei anuale de venit. Impozitul este final
EX: O persoana impozabila detine 130 de familii de albine. 
1.pentru primele 49 de familii veniturile obtinute sunt neimpozabile;
2.pentru urmatoarele 51 familii, norma de venit este de 70 lei/familie, respectiv 70 x 16% x 51= 571,2 lei 
3.pentru ultimele familii de albine, norma de venit este 98 lei/familie, respectiv 98 x 16% x 30 = 471
Impozit final = 1042,2 lei. 
Pana pe data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, persoana impozabila care obtine venituri (individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica pentru care venitul este supus normei de venit) din apicultura sau din valorificarea produselor apicole, are obligatia de a depune anual la organul fiscal competent o declaratie privind venitul determinat pe baza de norma de venit pentru anul in curs - formularul 221 "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit". In formular se declara numarul de familii detinut la data de 25 mai.In situatia in care au intervenit modificari la numarul de familii de albine si aceste modificari au aparut intre data depunerii declaratiei(atunci cand a fost depusa mai devreme) si termenul legal de depunere (25 mai), se poate depune o declaratie rectificativa cu numarul corect de familii de albine. Pe baza declaratiei depuse, organul fiscal competent stabileste impozitul anual datorat si emite decizia de impunere. 
Plata impozitului anual se face in doua rate egale:
-  50% pana la data de 25 octombrie, inclusiv;
-  50% pana la data de 15 decembrie inclusiv. 
Contribuabilii care obtin venituri supuse normei de venit, datoreaza CASS de 5,5 %. Baza lunara de calcul este valoarea anuala a normei de venit raportata la cele 12 luni ale anului. Platile CASS se fac odata cu platile pentru impozit. 
Contribuabilii care obtin numai venituri din apicultura, individual sau intr-o forma de asociere, sub nivelul salariului minim brut pe tara lunar si nu fac parte din familii beneficiare de ajutor social, baza de calcul CASS este o treime din salariul minim brut pe tara.
Contribuabilii care obtin venituri din apicultura nu datoreaza contributia CAS, iar cei care obtin doar venituri din apicultura supuse normei de venit nu au obligatii contabile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu