MADR a pus in dezbatere publica pe site-ul sau oficial proiectul privind Legea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii nr. 18/1991 privind fondul funciar. Scopul acesteia este reglementarea organizarii, administrarii si exploatarii pajistilor permanente, se arata in proiect.
Pajistile permanete sunt acele suprafete agricole de pasuni si fanete, naturale sau cultivate pentru productia de iarba si furaje, care nu au fost incluse timp de 5 ani cel putin, in sitemul de roatatie al culturilor si care sunt utilizate pentru pasunat si producerea de furaje, cu respectarea bunelor conditii agricole si de mediu. Potrivit proiectului de lege, in acesta categorie sunt incluse si pasunile cu consistenta mai mica de 0,4, calculata numai pentru suprafata ocupata efectiv de vegetatia forestiera; pasunile alpine precum si pasunile din zonele inundabile ale raurilor, in Lunca Dunarii si Rezervatia Biosfera"Delta Dunarii".
Sunt vizate :
- pajistile proprietate publica si privata a statului,
- pajistile publica si privata a comunelor, oraselor, municipiilor, respectiv municipiul Bucuresti;
- pajisti proprietate privata a persoanelor fizice si juridice.
Detinatorii de pajisti sunt obligati să mentină suprafata totala ocupata cu pajisti la 1 ianuarie 2007, asa cum este prevăzut in primul paragraf al alin.(2) de la art.6 din Regulamentul nr. 73/2009, si inregistrată in registrul agricol ca paşune/faneata la acea data, inclusiv cele aflate în administrarea ADS.Suprafata totala de pajisti prevazuta mai sus se va actualiza in registrul agricol potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 28/2008 privind registrul agricol, cu modificările si completările ulterioare.
Pjistile nu vor putea fi scoase definitiv sau temporar din circuitul agricol al pajistilor. Totusi, proiectul de lege prevede si unele exceptii de scoatere din circuit, cu avizul MADR pentru urmatoarele situatii:
- amplasarea de constructii care deservesc activităti agricole,
- retele de comunicatii electronice sau elemente de infrastructura necesare sustinerii acestora;
- refugii montane in caz de urgenta;
- infiintarea de noi capacitati de producere a energiei regenerabile, care să nu afecteze buna exploatare a pajistilor, declarate de utilitate publică pentru lucrari de interes naţional, judetean sau local, în conditiile Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, republicata;
- amplasarea obiectivelor de interes national, judetean sau local, declarate de utilitate publica, in conditiile Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, necesara realizarii unor obiective de interes national, judeţean şi local, cu modificarile si completarile ulterioare;
- lucrari privind apararea tarii, ordinea publica si siguranta nationala, declarate de utilitate publica in conditiile Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, republicata.
Scoaterea definitiva sau temporara din circuitul agricol a terenurilor pentru situatiile de mai sus enumerate se face numai in conditiile prevazute de legislatia in vigoare, si cu respectarea metodologiei care va fi aprobata prin ordin MADR in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, se mai arata in proiect. Deasemenea, va fi interzisa includerea pajistilor in intravilanul localitatilor.
Crescatorii de animale care le au inscrise in Registrul National al Exploatatiilor, vor avea posibilitatea incheierii de contracte de inchiriere/concesiune pe o perioada de minim 10 ani cu municipiile, comunele etc, pentru suprafetele de pajisti disponibile din domeniul public sau prival al acestora, proportional cu nr. de animale detinute in exploatatie.
In proiectul de lege se mai precizeaza faptul ca "În vederea accesării fondurilor europene aferente platilor pe suprafata, persoanele fizice si juridice proprietari/utilizatori de pasuni, au obligatia sa asigure o incarcatura minimă de 0,3 UVM/ha de pasune".
Utilizatorii pajistilor au obligaţia de a lua toate masurile pentru intretinerea pajistilor, cu mentinerea categoriei de folosinta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu