luni, 3 iunie 2013

TAXAREA INVERASA LA CEREALE A FOST PRELUNGITA PANA LA 31 MAI 2014

Prin Legea nr. 168/2013 pentru modificarea si completarea OG nr.8/2013, taxarea inversa la cereale, care expira la 31 mai anul acesta, a fost prelungita pana la data de 31 mai 2014. In luna martie oficialii romani au solicitat Comisiei Europene prelungirea termenului, cererea fiind respinsa de catre aceasta. Totusi s-a decis prelungirea cu un an de catre parlamentarii romani a termenului de aplicare. Taxarea inversa se aplica la cereale si plante tehnice, de la data de 1 iunie 2011, prin OUG nr. 49/2011, acestea fiind:

  • grau dur;
  • alac(triticum spelta), destinat insamantarii;
  • grau comun destinat insamantarii;
  • alt alac(triticum spelta) si grau comun, nedestinate insamantarii;
  • secara;
  • orz;
  • porumb;
  • boabe de soia, chiar sfaramate;
  • seminte de rapita sau de rapita salbatica, chiar sfaramate;
  • seminte de floarea - soarelui, chiar sfaramate;
  • sfecla de zahar.
Furnizorii/prestatorii, pe facturile emise pentru livrarile de bunuri / prestarile de servicii nu vor inscrie taxa colectata aferenta. Beneficiarii vor determina taxa aferenta, care va fi evidentiata in decontul de TVA, atat ca taxa colectata cat si ca taxa deductibila. Atat furnizorul cat si beneficiarul trebuie sa fie inregistrati in scopuri de TVA.

Beneficiarii au drept de deducere a taxei in limitele si in conditiile stabilite de art. 145-147^1/Codul fiscal .
Taxarea inversa se aplica numai livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii in interiorul tarii(sursa Codul fiscal).Furnizorii emit facturi fara taxa, inclusiv pentru avansurile incasate, si inscriu pe aceste facturi mentiunea "taxare inversa".
Potrivit Finante Valcea, taxa se calculeaza de catre beneficiar si se inscrie in facturi si in jurnalul pentru cumparari, fiind preluata atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa. Din punct de vedere contabil, beneficiarul va efectua in cursul perioadei fiscale inregistrarea 4426 = 4427 cu suma taxei aferente.
Inregistrarea taxei de catre cumparator atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa este denumita autolichidarea TVA. Colectarea TVA la nivelul taxei deductibile este asimilata cu plata taxei catre furnizor/prestator. 
Masurile care se iau in cazul nerespectarii acestei reguli sunt:
- in cazul neaplicarii taxarii inverse, organele de inspectie fiscala vor dispune masuri pentru obligarea furnizorilor/prestatorilor si a beneficiarilor la corectarea operatiunilor si aplicarea taxarii inverse. 
- in cadrul inspectiei fiscale la beneficiarii operatiunilor, organele de inspectie fiscala vor avea in vedere ca beneficiarul avea obligaţia sa colecteze TVA la momentul exigibilitătii operatiunii, concomitent cu exercitarea dreptului de deducere. 
- prin excepţie de la prevederile de mai sus, daca la data constatarii de catre organele de inspectie fiscala a neaplicarii taxarii inverse, furnizorii/prestatorii si/sau beneficiarii se afla in situatia de insolventa potrivit Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificările si completarile ulterioare, de insolvabilitate in conditiile prevazute de Codul de Procedura Fiscala, precum si in situatii in care masurile de simplificare nu pot fi aplicate concomitent si la furnizor/prestator si la beneficiar deoarece cel putin unul dintre acestia se afla in situatii cum ar fi starea de inactivitate conform art. 78^1 din OG nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, suspendare din Registrul comertului, radiere din Registrul comertului, anulare a codului de inregistrare in scopuri de TVA potrivit legii, regimul normal de taxare ramane valabil aplicat daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: 
  • potrivit constatarilor organelor de inspectie fiscala nu s-au produs consecinte fiscal-bugetare negative la furnizori/prestatori si/sau la beneficiari ca urmare a aplicarii regimului normal de taxare; 
  • aplicarea taxarii inverse la furnizori/prestatori si/sau la beneficiari poate genera consecinte fiscal-bugetare negative.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu