marți, 6 august 2013

BENEFICIARII SCHEMEI DE PLATA UNICA PE SUPRAFATA POT SOLICITA ADEVERINTE DE LA APIA PENTRU ACCESAREA DE CREDITE

APIA  anunta ca elibereaza adeverinte beneficiarilor Schemei de plata unica pe suprafata care intentioneaza sa obtina credite pentru finantarea activitatilor curente de la bancile care au incheiat conventii cu institutia. Accesarea creditelor este permisa numai dupa finalizarea controalelor pe teren( la fata locului sau teledetectie). Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - SA si Fondul National de Garantare a Creditului pentru Inteprinderi Mici si Mijlocii garanteaza creditele obtinute de fermieri de la banci in cadrul conventiilor incheiate. 

Potrivit APIA in adeverinta va fi mentionata:

  • suprafata determinata pentru plata in cadrul Schemei de plata unica pe suprafata - SAPS;
  • faptul ca beneficiarul nu este exclus de la plata la data emiterii adeverintei;
  • faptul ca indeplineste conditiile generale pentru acordarea platii unice.
Valoarea creditului va fi pana la 90% din valoarea sumei cuvenite in cadrul Schemei, denominata in lei dupa cum urmeaza:

a) pentru creditele acordate de Banca Creditoare pana la data de 29.09.2013 inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrala Europeana la data solicitarii creditului;
b) pentru creditele acordate de Banca Creditoare începând cu data de 30.09.2013 inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană din data de 30.09.2013.
Cursul leu/euro comunicat de Banca Centrala Europeana poate fi descarcat de la adresa  http://ecb.int/stats/exchange/eurofxref/html/index.en.html.
Banca trebuie sa respecte nivelurile costurilor aferente acordarii creditelor pentru beneficiarii platilor directe, conform Ordinului MADR nr. 703/23.07.2013, in asa fel incat dobanda finala aplicata beneficiarului sa nu depaseasca ROBOR 6M+ 4%, iar comisioanele aferente creditului sa fie in limita de 1%.
Conform Ordinului MADR nr. 703/2013, banca sau institutia creditoare trebuie sa faca dovada ca in perioada 2008-2012 a acordat credite beneficiarilor axei I - Cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier, axei III - calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale si axei IV Leader din PNDR 2007-2013.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu