miercuri, 4 septembrie 2013

LEGEA PRIVIND VANZAREA-CUMPARAREA TERENURILOR AGRICOLE PUSA IN DEZBATERE PUBLICA

In data de 3 septembrie 2013, MADR a pus in dezbatere publica proiectul de lege privind vanzarea-cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice, precum si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.Potrivit proiectului de lege orice persoana poate instraina prin vanzare-cumparare teren agricol in extravilan in conditiile prezentei legi.
Insa proprietatea persoanei fizice cetatean roman, cetatean al unui stat UE sau tert, apatrid cu domiciliul in Romania sau intr-un stat membru UE sau tert reprezentand teren agricol, nu poate depasi 100 de hectare.
Orice persoana poate instraina prin vanzare-cumparare teren agricol in extravilan pe o raza de 10 km de la granita tarii cu acordul Ministerului Apararii Nationale.
Ce conditii trebuie sa indeplineasca persoana fizica care cumpara teren agricol in extravilan?
  1. sa dovedeasca ca are cunostinte in domeniul agricol;
  2. sa dovedeasca ca a desfasurat activitati agricole pentru o perioada de cel putin 5 ani;
  3. persoana fizica care detine in proprietate terenuri agricole in Romania, in extravilan, la data intrarii in vigoare a legii, pentru a putea cumpara alte terenuri agricole in limita celor 100 de hectare, trebuie sa dovedeasca ca a desfasurat activitati agricole pe acestea.
Au drept de preemptiune la preturi si in conditii egale, in ordinea stabilita de lege:
  • coproprietarii persoane fizice, 
  • vecinii persoane fizice, 
  • arendasii, care detin calitatea de arendas pentru terenul ce urmeaza sa se vanda printr-un contract de arenda incheiat pentru minim 5 ani si sunt inregistrati in conditiile art. 1838/Noul Cod Civil;
  • persoane fizice cu varsta pana la 40 de ani, care desfasoara activitati agricole pe raza localitatii unde este situat terenul respectiv;
  • Statul Roman.
Vanzatorul va trebui sa inregistreze la primaria in raza caruia se afla terenul o cerere pentru a fi notificati cei care au intietate la vanzare (preemtitorii) si a fi afisata oferta de vanzare a terenului extravilan. Oferta trebuie sa contina, pe langa pretul cerut, numele si prenumele vanzatorului, adresa, amplasamentul terenului, suprafata, categoria de folosinta si clasa de calitate, documentele cadastrale necesare vanzarii-cumpararii, copie de pe documentul care atesta calitatea de proprietar. 

Oferta va fi afisata la sediul primariei 90 de zile de la inregistrarea cererii. 
Notificarea persoanelor care au drept de preemptiune de catre primarie, in scris, si afisarea ofertei de vanzare la sediul acsteia vor fi facute in termen de 15 zile de la inregistrarea cererii.
in acelasi termen primaria va transmite Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare oferta de vanzare si lista preemtitorilor, care va fi afisata pe site-ul acesteia in termen de 3 zile lucratoare de la primire.
In cazul in care cei care au drept de preemptiune accepta oferta, acestia trebuie sa o comunice vanzatorului si Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, in scris, insotita de documentatia din care sa rezulte ca indeplinesc conditiile pentru a cumopara terenul. Transmiterea acceptarii ofertei se face in termenul de 90 de zile. Daca sunt mai multe intentii de cumparare in scris, vanzatorul trebuie sa tina cont de ordinea stabilita de lege privind dreptul de preemtiune. 
Daca in termen de 90 de zile nici un detinator al dreptului de preemptiune nu isi manifesta in scris intentia de a cumpara, terenul este liber la vanzare, urmand ca vanzatorul sa instiinteze in scris Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.

Se va infiinta Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, care va avea rolul de a verifica daca sunt indeplinite conditiile legale de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan.Institutia va infiinta si gestiona baza de date a terenurilor agricole din Romania situate in extravilan.  

Terenurile agricole dobandite prin vanzare - cumparare, in conditiile prezentei legi, trebuie sa fie utilizate potrivit destinatiei categoriei de folosinta inscrisa in sistemul integrat de cadastru si publiciate imobiliara, se specifica in proiectul de lege. Nerespectarea acestei conditii se sanctioneaza cu 100.000 lei/ha. Daca nerespectarea conditiei se efectueaza timp de 2 ani consecutivi, acesta se sanctioneaza cu 500.000 lei/ha. 
Exceptie de la acesta regula o constituie doar schimbarea categoriei de folosinta agricol in alta categorie de folosinta agricol. 

Cei care vor cumpara teren agricol pe care este amplasata o instalatie de irigat sau imbunatatiri funciare vor trebui sa mentina cel putin in starea in care a fost cumparata asa cum a fost atestata de Autoritatea Nationala de imbnatatiri Funciare, prin aviz. 
Nerespectarea conditiilor de a inregistra la primarie cererea de notificare a detinatorilor dreptului de preemptiune si afisarea ofertei de vanzare, precum si vanzarea la un pret mai mic sau in alte conditii mai avantajoase decat cele aratate in oferta de vanzare atrage nulitatea absoluta a vanzarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu