joi, 28 februarie 2013

AXA PRIORITARA 1 - CRESTEREA COMPETITIVITATII SECTORULUI AGRICOL SI SILVIC

Fondurile europene sunt acordate de catre Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala - FEADR - care este un instrument de finantare, infiintat de Uniunea Europeana pentru a veni in sprijinul tarilor membre pentru a implementa Politicile agricole comune.
Pot accesa fonduri europene persoanele fizice, antreprenorii si pfa-urile, inteprinderile familiale sau cele individuale, microinteprinderile, srl–urile, societati agricole, grupuri de producatori...
Pot fi accesate fonduri europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 (PNDR) pentru planuri de afaceri care sunt structurate in 4 axe. 
Prima axa denumita si Axa prioritara 1- Cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic - vizeaza imbunatatirea competentelor fermierilor
si ale altor persoane implicate in sectorul agroalimentar si forestier, incurajand un management mai bun al exploatatiilor agricole, padurilor si unitatilor de procesare. Aceasta cuprinde urmatoarele planuri de afaceri:
1. Masura 112 - “Instalarea tinerilor fermieri. Prin aceasta masura se doreste imbunatatirea si cresterea competivitatii sectorului agricol, cresterea numarului de tineri agricultori. 
2. Masura 121 – “Modernizarea exploatatiilor agricole” - prin care se doreste introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee noi, adaptarea calitatii productiei la cerintele pietei, producerea si utilizarea de energie din surse regenerabile, sprijinul membrilor grupurilor de producatori in vederea incurajarii asocierilor. 
3. Masura 122 – “Inbunatatirea valorii economice a padurii” – prin care se urmareste imbunatatirea structurii sau refacerea padurilor slab productive degradate, achizitionarea de masini de taiere, producerea de puieti, cresterea numarului de proprietari de padure.
4. Masura 123 – Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere – urmareste introducerea si dezvoltarea de tehnologii noi utilizate pentru obtinerea de produse noi si competitive in domeniul agricol si forestier, adaptarea inteprinderilor la standardele europene atat in faza de procesare cat si in cea de distributie, modernizarea echipamentelor si proceselor de prelucrare.
5. Masura 125 - Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii - are ca obiectiv general adaptarea infrastructurii agricole şi forestiere la noile structuri de proprietate apărute ca urmare a procesului de restituire a proprietăţilor în vederea creşterii competitivităţii sectorului agricol şi forestier. Aceasta masura cuprinde 3 submasuri:
  • Submasura 125 a “Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii “ 
  • Submasura 125 b “Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea silviculturii"
  • Submasura 125 c "Lucrări de refacere şi modernizare a infrastructurii de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor".
6. Masura 141 “Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta” are ca obiectiv incurajarea fermelor de semisubzistenta sa patrunda pe piata.
7.  Masura 142 “ Infiintarea grupurilor de producatori”

APIA a prelungit cea de-a zecea sesiune de cereri de proiecte pentru masura 121”Modernizarea exploatatiilor agricole” si cea de-a douasprezecea sesiune de cereri de proiecte pentru Masura 123 “ Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere “  pana la 1 martie 2013.Cererile se depun pana la data de 1 martie 2013, ora 12, la centrele judetene APIA, respectiv municipiul Bucuresti. 

Masura 121 “Modernizarea exploatatiilor agricole”- pe langa obiectivele prezentate mai sus, vizeaza si adaptarea exploatatiilor agricole la standarde comunitare, cresterea veniturilor si sprijinirea membrilor grupurilor de producatori in vederea asocierii. 
Beneficiarii acestei masuri sunt fermierii – persoane fizice sau juridice, care practica in principal activitati agricole – ca activitate principala conform Certificatului de Inregistrare eliberat de Registrul Comertului, exploatatia agricola este situata pe teritoriul tarii, are o dimensiune egala sau mai mare de 2 unitati de dimensiune economica, si este inregistrata in registrul unic de identificare/Registrul agricol. 
Persoanele fizice care solicita finantare vor fi acceptate cu conditia sa–si ia angajamentul ca se vor autoriza (ca persoana fizica autorizata/inteprindere individuala) in termen de 30 zile lucratoare de la data primirii notificarii referitoare la acceptarea cererii de finantare. In cazul in care persoana fizica nu face dovada indeplinirii acestei sarcini, contractul de finantare nu se va incheia. 
Conditiile minime pe care trebuie sa le indeplineasca solicitantul cererii de finantare sunt:
  • Proiectul trebuie sa se incadreze in obiectivul general al Masurii si in cel putin un obiectiv specific, descries in studiul de fezabilitate/memorial justificativ.
  • Proiectul sa fie in accord cu potentialul agricol al zonei si sa demonstreze imbunatatirea performantei generale a exploatatiei agricole la data darii in exploatare a investitiei.
  • Beneficiarul sau reprezentantul legal al proiectului trebuie sa aiba pregatire profesionala in raport cu proiectul. 
  • Beneficiarul trebuie sa prezinte memoriu justificativ sau studiu de fezabilitate (pentru proiectele care prevad lucrari de constructii-montaj).
  • Beneficiarul trebuie sa declare ca asigura cofinantarea investitiei, prezentand la depunerea cererii de finantare sursa cofinantarii – documente justificative.
  • Beneficiarul trebuie sa prezinte dovada ca a obtinut toate avizele si acordurile necesare realizarii investitiei. 
Puteti consulta ghidul solicitantului integral precum si anexele insotitoare de la adresa http://www.apdrp.ro/ , rubrica Investitii prin PNDR – Masura 121 Modernizarea exploatatiilor agricole.

Masura 123 “Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere” - are ca obiective introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee pentru obtinerea de produse agricole noi si forestiere competitive; adaptarea inteprinderilor la standardele comunitare, imbunatatirea veniturilor acestora prin cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere precum si cresterea eficientei economice a microinteprinderilor, prin dezvoltarea si modernizarea echipamentelor proceselor si tehnologiilor de prelucrare. 
Beneficiarii acestei masuri sunt:
1. persoanele fizice autorizate si persoanele juridice inregistrate, conform legii, ca: 
  • micro-inteprinderi;
  • inteprinderi mici si mijlocii(conform Recomandarii (CE) nr. 361/2003) si alte inteprinderi care nu sunt micro-inteprinderi, inteprinderi mici si mijlocii, au mai putin de 750 de angajati sau o cifra de afaceri sub 200 milioane euro; 
  • cooperative agricole de procesare a produselor agricole;
  • societati cooperative de valorificare; 
  • inteprinderi famililale/individuale. 
2. grupuri de producatori constituite conform Ordonantei nr. 37/2005, care au ca scop comercializarea in comun a produselor agricole si silvice precum:
  • societati comerciale constituite in baza legii 31/1990;
  • cooperative agricole de procesare a produselor agricole constituite conform Legii nr. 566/2004.
Conditiile minime pe care trebuie sa le indeplineasca solicitantul cererii de finantare sunt:
  • Proiectul trebuie să respecte conformitatea cu obiectivul general al Măsurii şi cu cel puţin unul dintre obiectivele specifice.
  • Beneficiarul sau reprezentantul legal al proiectului trebuie sa aiba pregatire profesionala in raport cu proiectul.
  • Beneficiarul trebuie sa prezinte memoriu justificativ sau studiu de fezabilitate .
  • Beneficiarul nu trebuie sa fie in dificultate economica, in sensul prevederilor din Indrumarile Comunitatii cu privire la ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea firmelor aflate in dificultate dupa cum urmeaza: 
  1. pentru SRL-uri si SA-uri in cazul pierderii a mai mult de jumatate din capitalul social in ultimii 2 ani si, in plus, cand mai mult de un sfert din capital s-a pierdut in ultimele 12 luni;
  2. pentru societatile cu raspundere nelimitata cand se pierde mai mult de jumatate din capitalul propriu in ultimii 2 ani, si cand mai mult de un sfert din capital s-a pierdut in ultimele 12 luni;
  3. pentru inteprinderile de orice forma juridica, atunci cand acestea se afla in procedura de insolventa. 
  • Beneficiarul trebuie sa declare ca asigura cofinantarea investitiei, prezentand la depunerea cererii de finantare sursa cofinantarii – documente justificative.
  • Beneficiarul trebuie sa prezinte dovada ca a obtinut toate avizele si acordurile necesare realizarii investitiei.
  • In situatia produselor agricole cu cota de procesare, beneficiarul anexeaza la depunerea cererii de finantare si dovada detinerii cotei la nivelul investitiei pe care urmeaza sa o efectueze. 
Puteti consulta ghidul solicitantului integral precum si anexele insotitoare de la adresa http://www.apdrp.ro/, rubrica Investitii prin PNDR – Masura 123 Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu