Axa prioritara 2 - Imbunatatirea mediului si a spatiului rural urmareste promovarea unui management durabil atat al suprafetelor agricole cat si al celor forestiere. Prioritatea principala a acestei axe este conservarea biodiversitatii pe suprafetele agricole si forestiere. Se acorda sprijin financiar agricultorilor si proprietarilor de padure pentru prestarea de servicii in interesul protectiei mediului prin conservarea florei si faunei salbatice, protejarea apei si solului.
Aceasta cuprinde urmatoarele masuri:
- Masura 211 - Sprijin pentru zona montana defavorizata - are ca obiectiv specific contribuirea in zona montana defavorizata la utilizarea terenurilor agricole, in scopul mentinerii viabilitatii zonei rurale, sprijinind agricultura durabila. Prin aceasta Masura se sprijina financiar utilizarea terenurilor agricole situate in zone de altitudine sau panta, unde productia agricola este mai redusa cantitativ/calitativ. Sprijinul financiar este acordat ca plata anuala fixa la hectar, acordat fermelor din zona montana defavorizata ca sa compenseze diferentele de venituri si costuri fata de conditiile naturale din zona.Finantarea este de 100%, din cheltuiala publica, suma anuala la ha fiind de 107 euro. In cazul fermelor cu o suprafata mai mare de 50 ha , suma anuala scade pentru suprafetele care depasesc aceasta valoare.
- Masura 212 - Sprijin pentru zonele defavorizate - altele decat zona montana are ca obiectiv specific utilizarea terenurilor agricole din zonele defavorizate, altele decat zona montana, in scopul sustinerii activitatilor agricole durabile unde productivitatea agricola este limitata din cauza calitatii reduse a solului, climatului nefavorabil, umiditate crescuta a solului.Sprijinul financiar este acordat sub forma unei plati anuale fixe pe ha, cu conditia sa fie respectate Bunele Conditii Agricole si de Mediu. Valoarea sprijinului este in functie de zona, respectiv pentru Zona Semnificativ Defavorizata (ZSD) - 94 euro/ha, pentru Zona Defavorizata de conditii naturale Specifice (ZDS) - 80 euro/ha. Finantarea este din cheltuiala publica 100%.In cazul fermelor cu o suprafata mai mare de 50 ha, suma anuala scade pentru suprafetele care depasesc aceasta valoare.
- Masura 214 - Plati de Agro - mediu - este menita sa incurajeze fermierii prin aplicarea metodelor de productie agricola compatibile cu protectia si imbunatatirea mediului, a peisajelor, resurselor naturale a solului, prin mentinerea pajistilor cu inalta valoare naturala, mentinerea biodiversivitatii prin practici agricole traditionale, asigurarea protectiei apei si solului, asigurarea protejarii resurselor naturale prin aplicarea agriculturii ecologice, managementul adecvat al pajistilor pentru fluturi , pasari si al terenurilor arabile ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu. Platile vor fi acordate acelor fermieri care isi asuma responsabilitatea aplicarii angajamentelor luate pe o perioada de 5 ani de la data semnarii angajamentului. Plata este o suma fixa anuala la ha ca o compensatie pentru pierderile de venit si costurile aditionale facute de fermieri.Finantarea este din cheltuiala publica si din FEADR.
- Masura 215 - Plati pentru bunastarea animalelor urmareste sprijinirea fermierilor pentru asigurarea in fermele zootehnice a unor conditii superioare standardelor minime obligatorii de bunastare. Obiectivul global al masurii, respectiv imbunatatirea spatiului rural si mediului, contribuie la eploatarea animalelor in functie de modul de viata, specii, varsta, categorie de productie, cresterea calitatii produselor, a productivitatii si securitatii alimentelor.Masura include 2 pachete: pachetul a) - plati in favoarea bunastarii porcinelor si pachetul b) - plati in favoarea bunastarii pasarilor. Platile vor fi acordate fermierului care isi asuma angajamentele pentru minim 5 an, este inregistrat in Registrul National al Exploatatiilor al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), detide cod de exploatatie, autorizatie sanitar-veterinara pentru intreaga exploatatie.Finantarea se face din cheltuiala publica.
- Masura 221 “Prima impadurire a terenurilor agricole” – are ca obiectiv cresterea suprafetei de padure in scopul protectiei apelor, solurilor, cresterii suprafetei padurilor cu rol de protectie impotriva factorilor naturali si antropici daunatori , dar si de asigurare a functiilor recreative, sprijinirea lucrarilor de impadurire si intretinere a plantatiilor.Scopul acestei masuri este de a creste suprafata padurilor la nivel national prin impadurirea de terenuri agricole prin sprijin acordat care consta in prima de infiintare a plantatiei forestiere; prima anuala pentru lucrari de intretinere a plantatiei pe o perioada de 5 ani; prima anuala fixa pe ha reprezentand prima pentru pierderi de venit in urma impaduririi pe o perioada de 15 ani. Sprijinul public petru prima impadurire va fi in procent de 70%, iar primele pentru intretinere si compensarea pierderilor de venit vor fi acoperite in proportie de 100%.(sursa: PNDR 2007-2013)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu