marți, 26 februarie 2013

CONTRIBUTII SOCIALE SI ASIGURARI DE SANATATE - VENITURI DIN AGRICULTURA


   Contribuabilul care obtine venituri din activitati agricole asupra carora se aplica norma de venit datoreaza obligatoriu contributia de asigurari sociale de sanatate – CASS – doar pentru veniturile impozabile reprezentand venituri din cultivarea produselor vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si alte asemenea; cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea poduselor de origine animala in stare naturala, venituri din silvicultura si piscicultura, chiar daca realizeaza si alte venituri.
CASS reprezinta 5,5% din valoarea lunara a normei de venit  ( norma lunara de venit = valoarea anuala : la 12 luni).
Exceptie : pentru persoanele care obtin venituri numai din activitati agricole si nu fac parte din familii beneficiare de ajutor social, daca valoarea lunara a normei de venit este sub nivelul minim brut pe tara – CASS este de 5,5% din o treime din salariul minim brut pe 
tara (750 lei in prezent, 800 lei incepand cu 1 iunie 2013).Incadrarea se face de catre organul fiscal pe baza declaratiilor fiscale, dupa incheierea anului fiscal.
Contributia CASS se plateste in 2 rate odata cu impozitul pe venit, pe 25 octombrie, respectiv 15 decembrie, stabilita de organul fiscal prin decizia de impunere, emisa in baza declaratiei 221 depusa de contribuabil.
   Contribuabilul care obtine venituri din activitati agricole care se impoziteaza in sistem real datoareaza obligatoriu contributia de asigurari sociale de sanatate – CASS – chiar daca realizeaza si alte venituri (art. 296^23, alin (3) / Codul fiscal. 
CASS se determina prin aplicare cotei de 5,5% asupra bazei lunare de calcul care rezulta din diferenta dintre totalul veniturilor realizate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributiile sociale, raportata la 12 luni ale anului.
Exceptie : Persoanele care realizează numai venituri din agricultura, impozitate in sistem real, sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară lunar şi nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate reprezintă o treime din salariul de bază minim brut pe ţară – art 296^22, alin (6)/Cod fiscal. 
    Plata CASS se face anticipat in 4 rate egale, pana la 25 inclusiv a ultimei luni a fiecarui trimestru. In baza formularelor 220/200 organul fiscal competent emite decizia de impunere pentru plati anticipate in care se stabileste contributia anticipata de plata. 
   Dupa incheierea anului fiscal, in baza declaratiei privind venitul realizat - formularul 200 - organul fiscal efectueaza daca este necesar incadrarea contribuabilului la prevederile art. 296^22 alin(6)/Cod fiscal si stabileste, tinand cont de platile anticipate facute, prin decizia de impunere anuala obligatia anuala de plata CASS, contributia care mai trebuie achitata sau care trebuie restituita contribuabilului. Plata CASS se face in termen de 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere . 
    
   Contribuabilii care obtin venituri din activitati agricole impuse in sistem real, silvicultura si piscicultura si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, dar si cei care intra in suspendare temporara a activitatii, sunt obligate sa depuna la Fisc o declaratie insotita de documente justificative, in 15 zile de la data producerii evenimentului, pentru a li se recalcula platile anticipate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu