Impozitarea veniturilor din agricultura se face in doua moduri :
1. La norma de venit - aplicandu-se cota de 16% asupra normei de venit stabilita pe unitatea de suprafata (ha)/cap de animal/familie de albine. Baza legala art. 73/ Codul fiscal (Normele de venit pe anul 2013).
- in 15 zile de la inceperea activitatii prin Formularul 220 – Declaratia privind venitul estimat/norma de venit la organul fiscal competent.
- 25 mai inclusiv, pentru anul in curs – Formularul 221 “ Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit, la organul fiscal competent.
- Organul fiscal, pe baza declaratiei depuse de catre contribuabil, stabileste impozitul anual datorat si emite decizia de impunere.
- Plata catre bugetul de stat a impozitului stabilit prin decizia de impunere se face in 2 rate egale la urmatoarele termene (art 74, alin 4 – 6/ Codul fiscal) :
- 50% din impozit pana la 15 decembrie inclusiv.
In situatia in care activitatea se desfasoara in interiorul unei asocieri fara personalitate juridica, obligatia depunerii declaratiei la Fisc ii revine asociatului care este insarcinat cu indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice, tot pana la 25 mai inclusiv. Anexa declaratiei depusa de catre asociatul insarcinat va cuprinde si cota de distribuire ce revine fiecarui membru asociat din venitul impozabil calculate la nivelul asocierii – art. 74, alin 2/Cod fiscal.
Pentru veniturile obtinute din activitati agricole pana la data de 1 februarie 2013, obligatiile fiscale sunt cele in vigoare la data realizarii acestora.
Pentru veniturile din activitati agricole obtinute in intervalul 1 ianuarie 2013 - 1 februarie 2013, si determinate pe baza de norme de venit, acestea se stabilesc si se publica pana cel tarziu la data de 31 mai a anului pentru care se aplica aceste norme de venit. Norma anuală de venit se corectează astfel încât să corespundă perioadei impozabile cuprinse între 1 ianuarie 2013 şi 1 februarie 2013. Obligaţiile fiscale sunt cele în vigoare la data realizării acestora.
2. In sistem real – pentru activitatile agricole unde nu s-au stabilit norme de venit precum si pentru activitatile din silvicultura si piscicultura.
Sistemul real reprezinta conducerea evidentei contabile in partida simpla, determinarea venitului net anual si aplicarea cotei de impozit de 16% asupra acestuia.
Declararea si plata impozitului se face dupa cum urmeaza:
- in 15 zile de la inceperea activitatii/ulterior daca doreste modificarea platilor anticipate - formularul 220, in care se inscriu veniturile si cheltuielile estimate ca se vor realiza in anul inceperii activitatii/anul in curs.
- pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui in care a realizat venitul - formularul 200.
- pe baza declaratiei estimative de venit - formularul 220- in care se inscriu veniturile si cheltuielile estimate ca se vor realize in anul inceperii activitatii/anul in curs, organul fiscal competent emite decizia de impunere, stabilind platile anticipate prin aplicarea cotei de 16% reprezentand impozitul asupra venitului net anual estimat. Platile anticipate se fac in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
- pe baza datelor inscrise in declaratia privind venitul anual realizat - formularul 200 – organul fiscal competent calculeaza impozitul anual datorat, tinandu-se cont de platile anticipate efectuate de anul in curs. Se emite decizia de impunere, iar diferentele de impozit neachitate se vor plati in termen de 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu