vineri, 1 martie 2013

DREPTURILE SI OBLIGATIILE CONTRIBUABILILOR CARE UTILIZEAZA ZILIERI IN DESFASURAREA ACTIVITATII

Potrivit Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, contribuabilii care desfasoara activitati din domeniile: agricultura, vanatoare si pescuit, silvicultura, exclusiv exploatari forestiere, piscicultura si acvacultura, pomicultura si viticultura, apicultura, zootehnie, au anumite obligatii si drepturi.
Drepturi:
  • de a stabili ce activitate trebuie sa desfasoare zilierul;
  • locul executarii activitatii si durata acesteia; 
  • exercitarea controlului asupra modului cum sunt executate lucrarile. 

Obligatii:
  • sa completeze Registrul de evidenta al zilierilor in ordine cronologica si sa-l pastreze la sediu (Registrul se procura de la inspectoratul teritorial de munca in raza caruia contribuabilul are sediul);
  • registrul se completeaza zilnic, exceptand situatiile cand nu apeleaza la serviciile zilierilor; 
  • sa completeze registrul inainte de inceperea activitatii si sa-l prezinte organelor de control cand este solicitat;
  • sa prezinte lunar  pana la data de 5 a fiecarei luni un extras al registrului de evidenta al zilierilor cu inregistrarile din luna precedenta catre inspectoratul teritorial de munca unde isi are sediul;
  • sa asigure instruirea si formarea zilierului cu privire la activitatea pe care urmeaza sa o indeplineasca, riscurile si pericolele la care poate fi expus zilierul, dar si drepturile de care dispune zilierul.Instruirea se face zilnic, inainte de inceperea activitatii.
  • sa plateasca zilierului, la sfarsitul zilei, remuneratia convenita;
  • sa asigure, din bugetul sau, echipament de lucru si protectie care sunt necesare datorita naturii si specificului activitatii pe care o desfasoara zilierul.
Veniturile obtinute de zilieri sunt venituri asimilate salariilor, pentru care se retine si plateste impozitul de 16%.
Impozitul se retine la fiecare remuneratie bruta de catre beneficiarul serviciilor, si se declara prin formularul 112 - " Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate", anexa 1 - Creante fiscale - randul 01, cod 602 "Impozit pe veniturile din salarii", cumulandu-se cu celalate venituri din salarii, fara a fi completate pentru zilieri celelalte anexe. 
Termenul de depunere al declaratiei este :
  • trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului de angajatorii şi entităţile asimilate angajatorilor care se încadrează în prevederile art.58 alin.(2) din Codul fiscal şi nu au optat pentru depunerea lunară a declaraţiei : asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice, exceptand institutiile publice, care au avut in anul anterior nr. mediu de pana la 3 salariati; persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit care, în anul anterior, au înregistrat venituri totale de până la 100.000 euro şi au avut un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv; persoanele juridice plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care, în anul anterior, au avut un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv; pfa- urile, inteprinderi individuale, asocieri fara pers. juridica constituite intre pers. fizice, care au, angajati cu contract de munca).
  • lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează impozitul pe venit şi contribuţiile sociale – de ceilalţi angajatori şi entităţi asimilate angajatorului. 
Depunerea trimestrială a declaraţiei constă în completarea şi depunerea a câte unei declaraţii pentru fiecare lună din trimestru (art.296^19 alin. (1^2) din Codul fiscal). 
Declaratia se transmite numai online, platitorul de venit trebuind sa detina un certificat calificat pentru semnatura electronica.Aceasta se completeaza cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitia contribuabililor gratuit de catre unitatile teritoriale sau descarcat de pe site-ul www.anaf.ro.

Beneficiarul activitatii desfasurate cu zilieri are obligatia de a depune formularul 205 -"Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, pe beneficiari de venit". 
Declaratia se depune anual pana in ultima zi a lunii februarie, inclusiv, pentru anul anterior.Aceasta se completeaza cu ajutorul programului de asistenta, distribuit gratuit de unitatile teritoriale fiscale, sau descarcat de pe site-ul www.anaf.ro, si se depune in format electronic, pe suport magnetic sau optic, insotit de un exemplar in format de hartie, semnat si stampilat, in doua exemplare. 
Pentru zilieri nu se opresc si nu se declara contributii sociale, zilierii neavand calitatea asigurati in sistemul public de pensii, asigurarilor sociale de sanatate si somaj. Insa ei pot incheia, optional, o asigurare de sanatate si/sau pensie. 
Remuneratia zilierului se stabileste prin negociere directa, dar nu poate fi mai mica de 2 lei/ora si nici mai mare de 10 lei/ora(art. 9, alin 2/Legea nr. 52/2011).Aceasta se acorda la sfarsitul zilei  inainte de semnarea in Registrul de evidenta al zilierilor de catre zilier si beneficiar. Semnatura zilierului in Registru constituie dovada platii.
Nedeclararea si neplata impozitului de catre beneficiar duce la sanctionarea acestuia cu amenda de 20.000 lei si interzicerea utilizarii zilierilor pe perioada existentei beneficiarului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu