vineri, 1 martie 2013

FORMULAR- TIP DE CERERE UNICA DE PLATA PE SUPRAFATA 2013

In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 115/28.02.2013 a fost publicat Ordinul MADR nr. 32/25.02.2013 privind aprobarea formularului - tip de cerere unica de plata pe suprafata pentru anul 2013.
Formularul - tip completat de catre fermieri se depune la centrele locale /judetene ale APIA in perioada 1 martie - 15 mai 2013. 
In perioada 16 mai - 10 iunie 2013 formularul tip poate fi depus cu o penalizare de 1% pentru fiecare zi de intarziere.

APIA primeste, verifica, proceseaza cererile unice de plata pe suprafata si efectueaza plata catre fermier in contul sau bancar, conform legislatiei. 
De retinut ca beneficiarii masurilor de reconversie/restructurare a plantatiilor viticole si defrisare a plantatiilor viticole, precum si beneficiarii masurii 221- prima impadurire a terenurilor agricole, si 215 - bunastarea animalelor, au obligatia de a depune formularul chiar daca solicita sau nu plati directe pe toate suprafetele agricole ale exploatatiei. Neindeplinirea obligatiei va fi sanctionata cu o reducere de 1% pana la maxim 25% din suma totala. Deasemenea va fi sanctionata si nerespectarea cerintelor de ecoconditionalitate.

Formularul - tip va fi distribuit de catre APIA in mod gratuit.Completarea declaratiei de suprafata aferente cererii de plata unica, digitizarea si/sau actualizarea parcelelor agricole se va face electronic, exceptand situatia in care programul IPA online nu va functiona li se va permite fermierilor sa depuna in format de hartie cererea. 
Potrivit art 6 din prezentul ordin, odata cu depunerea cererii unice de plata pe suprafata pentru anul 2013, pentru pregatirea aplicarii politicii agricole comune 2014-2020, fermierii trebuie sa identifice si sa delimiteze parcelele de teren care constituie zone de interes ecologic, folosind IPA online. 
Pentru a putea beneficia de drepturi de plata pe suprafata sprin scheme de sprijin in cadrul politicilor agricole comune 2014-2020, fermierii trebuie sa respecte practici agricole care sa fie in beneficiul climei si mediului:

  • diversificarea culturilor;
  • mentinerea pajistilor permanente;
  • mentinerea zonelor de interes ecologic aflate pe suprafete agricole eligibile;
De la aceasta regula sunt exceptati acei fermieri care exploateaza suprafete agricole mai mici de 10 ha, cei care folosesc in totalitate suprafetele agricole ca pajisti permanente, precum si acei fermieri care utilizeaza suprafata agricola in sistem de agricultura ecologica. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu