Ministerul de Finante doreste sa faca anumite lamuriri referitoare la impozitarea veniturilor din agricultura pe baza de norma de venit, aducand modificari si completari Normelor de aplicare a Codului fiscal, prin emiterea unui proiect de HG pus in dezbatere publica pe site-ul institutiei.
Potrivit proiectului de Hotarare de Guvern veniturile din activitati agricole reprezentand cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea; creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală, pentru care sunt stabilite norme de venit sunt impozabile indiferent daca se face sau nu dovada valorificarii produselor.
Produsele vegetale cuprinse în grupele pentru care venitul se stabileste pe baza normelor de venit sunt prevăzute în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale. A. In cadrul grupei de produse vegetale - leguminoase pentru boabe se cuprind:
- mazare pentru boabe;
- fasole pentru boabe;
- bob;
- linte;
- naut;
- lupin.
B. In ceea ce priveste animalele, sunt definite clar grupele de animale pentru care venitul se stabileste pe baza de norme de venit, si anume:
- vaci (specia taurine) si bivolite(specia bubaline) care au fatat cel putin odata;
- oi (specia ovine) si capre (specia caprine) care au fatat cel putin odata;
- porci pentru ingrasat de peste 35 kg, inclusiv scroafele de reproductie;
- albine - familii de albine;
- pasari de curte - totalitatea pasarilor din speciile gaini, rate, gaste, curci, bibilici, prepelite.
Pentru a stabili regimul fiscal aplicabil veniturilor din activitati agricole la incadrarea in limitele stabilite pe fiecare grupa de produse vegetale, categorie de animal, se tine cont de suprafata/capetele de animal insumate in categoria respectiva astfel, proiectul de Hotarare de Guvern aduce lamuriri si in ceea ce priveste modalitatea de calcul, dupa cum urmeaza:
1. Sectorul vegetal :
Exploatatie de 100 ha cereale(grau si porumb).Primele doua ha nu se impoziteaza, iar pentru urmatoarele 98 de ha se aplica norma de venit de 449 lei la ha:
- venit anual impozabil = 98 ha x 449 lei/ha = 44002 lei.
- impozit = 44002 lei x16% = 7040,32 lei.
2. Sectorul animal bovine:
Exploatatie de vaci si bivolite de 102 capete. primele 2 capete nu se impoziteaza. La restul de 100 de capete se aplica norma de venit de 453 lei/cap de animal, dupa cum urmeaza:
- venit anual impozabil = 100 capete x 453lei/cap de animal = 45.300 lei
- impozit = 45.300 lei x 16% = 7.248 lei.
3. Sectorul animal ovine/caprine:
Exploatatie de 200 de capete oi si capre care au fatat cel putin odata. Pentru primele 10 capete nu se impoziteaza, pentru restul de 190 de capete se aplica norma de 65 lei/cap de animal, dupa cum urmeaza:
- venit impozabil anual = 190 capete x 65 lei/cap de animal = 12.350 lei
- impozit = 12.350 lei x 16% = 1976 lei.
Potrivit proiectului de Hotarare sunt considerate in stare naturala produsele vegetale obtinute dupa recoltare si produsele de origine animala, gen lapte, lana, oua, piei crude, carne in viu, si carcasa, miere, alte produse aplicole definite conform legislatiei in vigoare, alte asemenea. Preparatele din carne si lapte sunt asimilate produselor de origine animala obtinute in stare naturala. In aceste conditii norma de venit include si veniturile din instrainarea produselor vegetale, animale si produse de origine animala, in stare naturala.
Modificare structurii suprafetei agricole de productie/ numarului de capete animale/ familii de albine, care apar dupa data de 25 mai nu duc la ajustarea normelor de venit, respectiv a venitului anual impozabil.
In cazul suprafetelor de productie hamei, pomi si vie, suprafetele declarate cuprind doar acele grupe de produse vegetale intrate pe rod incepand cu primul an de intrare pe rod.Suprafetele din grupa pomi pe rod sunt doar pomii plantati in livezi.
Norma de venit corespunzatoare veniturilor obtinute din cresterea si exploatarea animalelor si valorificarea produselor animale in stare naturala, include si valoarea celor care nu se incadreaza la punctul B.
Referitor la exemplarele masculine sunt incluse in norma de venit doar acelea provenite din propriile fatari, si cele achizitionate in scop de reproductie: vitei, tauri, bivoli, miei, berbeci, purcei.
Veniturile din cresterea si exploatarea exemplarelor masculine din speciile taurine, bubaline, ovine , caprine sunt impozitate in sistem real, numai in cazul in care acestea au fost achizitionate in scopul cresterii si valorificarii acestora sub orice forma.
Contribuabilii care obţin doar venituri din activităţi agricole pentru care au fost stabilite norme de venit nu au obligaţii contabile.
În cazul cheltuielilor efectuate în comun care sunt aferente veniturilor pentru care există
regimuri fiscale diferite, respectiv determinare pe bază de normă de venit şi venit net anual
determinat pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă, cotele de cheltuieli vor fi alocate
proporţional cu suprafeţele de teren/nr. capete animale/nr. familii de albine deţinute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu