Hotararea de Guvern nr. 84/2013 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, aduce o serie de lamuriri referitoare la modificarile impuse Codului fiscal prin Ordonanta de Guvern nr. 8/2013 incepand cu data de 1 februarie 2013 cu privire la regimul fiscal aplicabil veniturilor din activitati agricole. Astfel, actul normativ stabileste ca veniturile din activitati agricole realizate individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, stabilite pe baza normelor de venit, sunt impozitate, indiferent de forma de organizare a activitatii.
Veniturile din activitati agricole supuse impunerii pe baza de norma de venit conf. art. 73/Codul fiscal cuprind si veniturile rezultate din cultivarea terenurilor, cresterea si exploatarea animalelor detinute cu orice titlu, inclusiv cele luate in arenda.
Veniturile din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea pepinierelor viticole, pomicole etc, cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv valorificarea produselor de origine animala, sunt considerate venituri impozabile indiferent daca se face sau nu dovada valorificarii lor.
Produsele vegetale impozabile pe baza de norma de venit sunt prevazute in Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania.
Grupa de produse vegetale-leguminoase pentru boabe cuprinde: mazare pentru boabe, fasole pentru boabe, bob, linte, naut, lupin.
Grupele de produse animale pentru care venitul se stabileste pe baza normelor de
venit sunt definite, potrivit noilor norme, astfel:
1. vaci si bivolite:
Vaci - femele din specia taurine care au fătat cel putin o data;
Bivolite - femele din specia bubaline care au fatat cel putin o data;
2. ovine si caprine:
Oi - femele din specia ovine care au fatat cel putin o data;
Capre - femele din specia caprine care au fatat cel putin o data;
3. porci pentru ingrasat - porci peste 35 de kg, inclusiv scroafele de reproductie;
4. albine - familii de albine;
5. pasari de curte - totalitatea pasarilor din speciile gaini, rate, gaste, curci, bibilici, prepelite.
Pentru a stabili regimul fiscal aplicabil veniturilor din agricultura, la incadrarea in limitele stabilite pe fiecare grupa de produse vegetale/grupa de animale, se tine cont de suprafata/capete de animale insumate in grupa respectiva:
Exemplu - sector vegetal : exploatatie de 100ha cereale( grau si porumb). Primele 2 ha sunt neimpozabile, restul de 98 ha se aplica norma de venit de 449lei/ha, dupa cum urmeaza:
venit anual impozabil = 98ha x 449 le/ha = 44.002 lei.
impozit = 44.002 lei x 16% = 7.040,32 lei datorat. Aceeasi metoda se alica si sectorului animal, tinandu-se cont de norma de venit pe cap de animal, pasare.
•
Produsele in stare naturala sunt cele obtinute dupa recoltare, lapte, lana, oua, carne in viu sau carcasa, miere, preparate din lapte sau carne.
Normele de venit includ si veniturile realizate din instrainarea produselor vegetale, animale, si produse de origine animala in stare naturala.
Veniturile din activitati agricole rezultate din cresterea si exploatarea exemplarelor masculine indiferent de varsta se considera venituri din activitati independente, venitul net anual se determina in sistem real.
Pentru contribuabilii care obţin venituri din activităţi agricole impuse pe bază de normă de venit şi care trec la impunerea în sistem real începând cu 1 februarie 2013 prin efectul legii, nu există obligaţia depunerii declaraţiei privind venitul estimat/norma de venit pentru veniturile anului 2013.
Nu sunt venituri impozabile veniturile obtinute din valorificarea in stare naturala a produselor culese sau capturate din flora si fauna salbatica(altele decat cele supuse impunerii veniturilor din activ independente).
Nu declara si nu platesc impozit pe veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura :
- persoanele fizice/ membrii asocierilor fara personalitate juridica care detin terenuri necultivate, cultivate cu plante furajere germinee, leguminoase pentru masa verde, pasuni si fanete naturale pentru obtinerea de furaje animale, pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit sau sunt neimpozabile;
- arendatorii;
- persoanele care obtin venituri din activitati desfasurate in limita veniturilor neimpozabile;
- persoanele care obtin venituri din activitati agricole supuse impuse pe baza de norme de venit dupa data de 25 mai a anului fiscal in care s-a produs evenimentul pentru veniturile realizate intre 25 mai - 31 decembrie a anului fiscal respectiv.
Contribuabilii care încep o activitate independentă, precum şi cei care realizează venituri din activităţi agricole impuse în sistem real, silvicultură şi piscicultură, pentru care sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activităţi independente, au obligaţia declarării veniturilor şi cheltuielilor estimate a se realiza în anul de impunere, pe fiecare sursă şi categorie de venit.
Nu depun declaraţii privind venitul estimat/norma de venit contribuabilii care desfăşoară activităţi independente pentru care plăţile anticipate se realizează prin reţinere la sursă de către plătitorul de venit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu