miercuri, 13 martie 2013

TAXA PENTRU ATESTAREA DREPTULUI DE UTILIZARE A INDICATIEI GEOGRAFICE PENTRU COMERCIALIZAREA VINULUI IN 2013

In MO nr.130/12.03.2013 a fost publicat Ordinul MADR nr.24/13.02.2013 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 165/2012 privind stabilirea cuantumului taxei pentru autorizarea anuala a plantatiilor viticole destinate obtinerii de struguri pentru producerea de vinuri cu indicatie geografica, a cuantumului taxei pentru atestarea dreptului de utilizare a indicatiei geografice pentru comercializarea vinurilor cu indicatie geografica si aprobarea introducerii insemnului de certificare a calitatii vinurilor cu destinatie geografica imbuteliate.
Plantatiile viticole care sunt inscrise in Registrul plantatiilor viticole pentru care s-au depus declaratii obligatorii de recolta si productie trebuie
sa fie autorizate anual prin verificarea tehnologiilor de cultura conform caietelor de sarcini pentru obtinerea de vinuri cu indicatie geografica, la cererea producatorilor. 
Acestia au obligatia de a depune o cerere de luare in evidenta a plantatiilor la Oficiul National al Viei si Produselor Vitivinicole(ONVPV).Taxa pentru autorizare anuala este de 20 lei/hectar/an.
Dreptul de utilizare a indicatiei geografice pentru vinuri se acorda anual, la cererea producatorului, dupa ce se examineaza calitativ vinurile si se verifica indeplinirea conditiilor din caietul de sarcini. 
Potrivit Ordinului MADR nr.24/2013, cuantumul taxei pentru atestare a dreptului de utilizare a indicatiei geografice pentru comercializarea vinului cu indicatie geografica este anul acesta in valoare de 6 lei/hectolitru, in comparatie cu anul trecut cand valoarea a fost de 12 lei/hectolitru.
Taxa se achita incepand cu data de 12 martie 2013, data publicarii prezentului ordin in Monitorul Oficial. 
Ordinul 24/2013 instituie o exceptie, si anume aceea ca este admisa obtinerea de vinuri cu indicatie geografica din struguri achizitionati de la producatori individuali, ale caror plantatii se afla in arealul denumirii indicatiei geografice sau in arealele vecine acesteia pentru care nu a fost obtinuta autorizarea plantatiilor, cu conditia ca persoana fizica/juridica care achizitioneaza sa indeplineasca urmatoarele sarcini:
  • sa prezinte borderoul de achizitii din care rezulta soiul si cantitatea de struguri achizitionati;
  • sa prezinte copia contractului de achizitie;
  • sa prezinte copia filei din Carnetul de viticultor al vanzatorului, care sa ateste cantitatea vanduta si soiul de struguri.
Procesatorii au obligatia sa notifice cu 48 de ore inainte de achizitie inspectoratele teritoriale ONVPV pentru a verifica fitosanitar strugurii achizitionati. Taxa de atestare a dreptului de comercializare se va plati de achizitor, urmand ca acesta sa faca dovada platii la data solicitarii atestatului de comercializare. 
Producatorii vor intra in posesia insemnelor de certificare a calitatii vinurilor cu indicatie geografica  pana la data de 1 iulie 2013.
Vinurile cu indicatie geografica pot fi comercializate fara aplicarea insemnelor de certificare pana la data de 1 august 2013.Cele imbuteliate si livrate anterior datei de 1 august vor fi comercializate fara insemnele de certificare pana la epuizarea stocurilor existente la comercianti.
Vinurile cu indicatie geografica imbuteliate dupa data de 1 august 2013 se vor putea pune in consum numai dupa ce au fost aplicate insemnele de certificare. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu