marți, 30 aprilie 2013

A FOST PUBLICAT UN FORMULAR NOU PENTRU DECLARATIA 221

In MO nr. 244/29.04.2013 a fost publicat OPANAF nr. 476/2013 pentru modificarea OPANAF nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare. 
Actul normativ modifica formularul 221 "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit", precum si instructiunile de completare a acesteia. 
Care sunt veniturile pentru care se depune declaratia?

Formularul se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, in mod individual, venituri din Romania, din activitati agricole pentru care venitul net se determina pe baze de norme de venit. Acestea provin din:

  • cultivarea de produse agricole vegetale;
  • exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si alte asemenea;
  • cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala. 
Pentru a stabili regimul fiscal aplicabil veniturilor din activitati agricole, la incadrarea in limitele stabilite pentru fiecare grupa de produse vegetale si fiecare grupa de animale se va tine cont de suprafete/capete de animale insumate in cadrul grupei. 

Grupele de animale pentru care venitul se stabileste pe baza de norma de venit sunt: 
  • vaci (specia taurine) si bivolite(specia bubaline) care au fatat cel putin odata;
  • oi (specia ovine) si capre (specia caprine) care au fatat cel putin odata;
  • porci pentru ingrasat de peste 35 kg, inclusiv scroafele de reproductie;
  • albine - familii de albine;
  • pasari de curte - totalitatea pasarilor din speciile gaini, rate, gaste, curci, bibilici, prepelite.
Veniturile obtinute din valorificarea produselor obtinute din activitati agricole altfel decat in stare naturala, sunt considerate venituri din activitati independente si impozitate ca atare. 
Veniturile determinate pe baza de norma de venit obtinute in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica sunt declarate de catre asociatul care raspunde pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice. 
Veniturile derterminate pe baza de norma de venit obtinute din exploatarea bunurilor(suprafete/animale/familii de albine) detinute in comun sau in devalmasie de proprietari, uzufructuari..., se atribuie proportional cu cotele- parti pe care acestia le detin. 
Cum se depune declaratia?
Declaratia se completeaza si se depune de catre contribuabili sau imputernicitii acestora, in format de hartie, direct la registratura organului fiscal sau cu posta, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Data depunerii declaratiei, este data inregistrarii acesteia la Fisc, sau data depunerii la posta, dupa caz.
Termenul de depunere al declaratiei
Declaratia se depune pana la data de 25 mai, inclusiv a anului fiscal, pentru anul in curs privind suprafata cultivata/capul de animal/familia de albine detinuta/detinut la data declararii. 
In cazul depunerii declaratiei cu intarziere, dupa data de 25 mai, datele cuprinse in declaratie trebuie sa fie cele cu privire la suprafata/capete de animale/fam de albine detinute la data de 25 mai.
Ori de cate ori se constata erori in declaratia depusa anterior, contribuabilul depune declaratie rectificativa. 
Daca intervin modificari in structura suprafetelor destinate productiei vegetale sau numarului de capete de animale/ familii de albine declaratia rectificativa se depune pana la 25 mai a anului fiscal de raportare iar datele cuprinse vizeaza situatia la data depunerii declaratiei rectificative. 
Modificarea structurii suprafetelor destinate productiei vegetale sau numarului de capete de animale/familii de albine aparute dupa data de 25 mai, nu conduce la ajustarea normelor de venit, respectiv a venitului anual impozabil.  
Formularul se utilizeaza pentru declararea veniturilor realizate incepand cu 1 februarie 2013.
Cine nu depune declaratia?
  • persoanele fizice/membrii asocierilor fara personalitate juridica care detin cu price titlu suprafete de teren destinate productiei agricole, pentru cele necultivate, pentru cele cultivate cu plante furajere germinee si leguminoase pentru productia de masa verde, dar si pentru pasuni, fanete naturale pentru furajarea animalelor detinute de contribuabil, pentru care benitul se determina pe baza de norma de venit si a lelor prevazute de art. 72, alin (2) / Codul fiscal.
  • contribuabilii arendatori, care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor supuse impunerii potrivit prevederilor Cap. IV „Venituri din cedarea folosinţei bunurilor” Titlul III „Impozitul pe venit” din Codul Fiscal;
  • contribuabilii care obţin venituri din activităţi agricole şi îşi desfăşoară activitatea în mod individual, în limitele neimpozabile prevăzute la art. 72 alin. (2) din Codul Fiscal;
  • contribuabilii care obţin venituri din exploatarea bunurilor (suprafeţe destinate producţiei vegetale/cap de animal/familie de albine), deţinute în comun sau în devălmăşie şi sunt atribuite de proprietari, uzufructuari sau de alţi deţinători legali, înscrişi într-un document oficial, proporţional cu cotele-părţi pe care aceştia le deţin în acea proprietate în limitele neimpozabile prevăzute la art. 72 alin. (2) din Codul Fiscal;
  • contribuabilii care realizează venituri din cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea; creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală şi pentru care veniturile din activităţi agricole sunt impuse pe bază de normă de venit după data de 25 mai a anului fiscal în care s-a produs evenimentul pentru veniturile realizate după 25 mai şi până la sfârşitul anului fiscal respectiv;
  • persoanele fizice care desfăşoară activităţi agricole pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit, în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică.
Actul normativ a modificat si formularul 260 " Decizia de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asigurari sociale de sanatate, precum si privind obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale"
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu