In MO nr. 386/28.06.2013 a fost publicat Ordinul MADR nr. 544/21.06.2013 privind metodologia de calcul a incarcaturii optime de animale pe hectar de pajiste. Aceasta metodologie se aplica ccontractelor de inchiriere/concesiune a pajistilor permanente incheiate intre crescatorii de animale si autoritatile locale in sensul art. 9, alin (1) si (2) al OUG nr. 34/2013.
Metodologia nu se aplica ariilor naturale protejate.
Prin aceste reguli se urmareste pastrarea compozitiei floristice, a ratei de crestere a plantelor si randamentul pajistilor pentru a asigura cerintele nutritionale ale animalelor.
Pentru a a realiza o utilizare optima a pajistilor, managementul pasunatului se face dupa cum urmeaza:
- cu un numar de animale suficient de mare pentru a utiliza masa verde disponibila si asigurarea cerintelor nutritionale ale acestora;
- prin organizarea pasunatului continuu sau pe tarlale;
- prin respectarea timpului de incepere a pasunatului, inainte de uscarea primei frunze care apare la speciile necesare pentru pasunat;
- prin stabilirea unei perioade de odihna inainte de urmatoarea perioada de pasunat in scopul monitorizarii ratei de crestere a ierburilor.
Inceperea pasunatului se face in functie de gradul de dezvoltare al covorului ierbos si de conditiile pedoclimatice.Incheierea pasunatului se face in luna noiembrie, la o data stabilita in functie de conditiile climatice. Data de inceput si de sfarsit a pasunatului se stabileste prin hotarare a consiliului local.
Incarcatura minima de animale pe hectar pe care trebuie sa o utilizeze cei care folosesc pajistile este de 0,3 UVM. La densitati sub nivelul minim stabilit, animalele consuma selectiv plantele, poate avea loc o modificare a celor nutritive cu alte plante mai putin nutritive, biodiversitatea se reduce datorita pasunatului redus, etc...
Prezentul act normativ stabileste determinarea productiei prin metoda cosirilor repetate, prin calcularea productiei de masa verde la ha a pajistii(P) prin insumarea productiilor obtinute la fiecare ciclu de pasunat: P= P1+P2+P3+...Pn. Dupa parasirea tarlalelor de catre animale, se determina prin cosire si cantarire restul de masa verde/ha ramasa neconsumata(R) de pe pajisti: R=R1+R2+..Rn.Calcularea masei totale la ha (P.d.) se face prin diferenta: P.d.= P-R.
Ordinul nr. 544 stabileste ca durata optima de pasunat este de minim 180 de zile la campie, minim 90 de zile in zona subalpina si aplina.
Durata de refacere a pajistii este intre 24 si 50 de zile, in functie de numarul ciclului de pasunat, conditii meteorologice, altitudine, tipuri de plante, etc.
Durata pasunatului pe o tarla este cuprinsa intre 3 si 6 zile.
Pasunatul cu un numar mai mare de animale fata de capacitatea de pasunat trebuie evitat pentru a nu restrictiona cresterea speciilor de plante tipice zonei si care se inmultesc prin autoinsamantare si a nu se pierde calitatea si diversitatea vegetatiei naturale si semi-naturale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu