Fermierii au obligatia de a respecta bunele conditii de agro-mediu - GAEC 5 si GAEC 8 informeaza APIA, in incercarea sa de a reduce cazurile de ardere a miristilor si vegetatiei, care au luat amploare in ultimii ani.
Astfel institutia a decis ca nerespectarea GAEC 5 si GAEC 8 sa fie incadrata automat la gravitate mare si sa fie sanctionata maxim in acest sens, se precizeaza intr-un comunicat de presa emis pe site-ul institutiei, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 73/2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori in cadrul politicii agricole comune si de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultor.
"Daca bunele conditii agricole si de mediu nu sunt respectate in orice moment dintr-un an calendaristic dat si nerespectarea este rezultatul unei actiuni sau a unei omisiuni direct imputabilem agricultorului care a depus cererea de ajutor in anul calendaristic in cauza, valoarea totala a platilor directe acordate sau care trebuie acordate agricultorului, este redusa sau eliminata" in conformitate cu normele Regulamentului (CE) nr. 73/2009.
GAEC 5 - nu este permisa arderea miristilor si aresturilor vegetale pe terenul arabil, pentru a se mentine materia organica in sol prin aplicarea masurilor de gestionare minime a miristilor.
Potrivit APIA, agricultorilor care folosesc teren arabil, inclusiv pajisti temporare, le este interzis sa arda miristile si/sau resturile vegetale ramase dupa recoltarea culturilor( paie, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapita, cartof, etc), inclusiv miristile sau iarba ramasa dupa cosirea pajistilor temporare.
Cei care nu vor respecta conditiile li se vor reduce suma totala de plata, indiferent de suprafata arsa.
Daca miristile au fost arse, focul fiind provocat de o cauza necunoscuta, agricultorul trebuie sa prezinte o copie dupa sesizarea depusa si inregistrata la politie sau la Inspectoratul judetean pentru situatii de urgenta, pentru a nu fi penalizat.
GAEC 8 - nu este permisa arderea vegetatiei pajistilor permanente pentru a se mentine un nivel minim de intretinere a solului prin protejarea pajistilor permanente, precizeaza APIA. Nu trebuie sa se arda nici iarba ramasa dupa cositul pajistilor. Agricultorilor care nu vor respecta aceasta conditie li se vor aplica reduceri la suma totala de plata, indiferent de suprafata arsa.
Pentru monitorizarea respectarii bunelor conditii de agro-mediu referitoare la arderea miristilor si a a resturilor vegetale de pe terenurile arabile precum si arderea pajistilor permanente, APIA precizeaza ca a incheiat Protocolul de colaborare nr. 26/726/30470/2012 cu Garda de Mediu si cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.
In cazul in care pajistile permanente au fost arse, focul fiind provocat de o cauza necunoscuta, agricultorul trebuie sa prezinte o copie dupa sesizarea depusa si inregistrata la politie sau la Inspectoratul judetean pentru situatii de urgenta, pentru a nu fi penalizat.
Aici puteti descarca Ghidul fermierului privind eco - conditionalitatea (conformitatea incrucisata).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu