joi, 25 iulie 2013

STRAINII TOT MAI INTERESATI DE TERENURILE AGRICOLE DIN ROMANIA

Legea privind functionarea Agentiei Domeniului Statului (ADS) va fi modificata prin ordonanta de urgenta. Odata cu modificarea acesteia, prin noul act normativ, va fi rezolvata si problema liberalizarii pietei funciare.
Potrivit unei declaratii data de catre ministrul agriculturii la Iasi, la inceputul lunii trecute, si citat de agerpres.ro, acesta face precizarea ca " Noua lege a ADS va rezolva doua probleme. In primul rand va asigura competitivitatea fermierului roman, dandu-i sansa fie vecinului, fie arendasului sau statului sa aiba dreptul de preemtiune. Pe de alta parte, ADS va administra capitalul funciar pe care il are si va reglementa piata funciara". Potrivit aceleiasi surse, noul act normativ va impune ca ADS sa avizeze orice vanzare de teren agricol sau orice schimb de teren, si sa participe la procesul de comasare al terenurilor : "ADS trebuie sa aiba rolul de a interveni pe piata funciara. Sa cumpere suprafete mici si sa vanda suprafete mari. Cu alte cuvinte, să ajute la procesul de comasare. Sa cumpere parcele de doua, trei, cinci sau zece hectare şi să vanda 100 de hectare, cel putin”.
Ministrul agriculturii a mai declarat ca fermierii vor fi sustinuti financiar pentru cumpararea terenurilor, acordandu-li-se credite avantajoase, garantate de stat.
Prin noul proiect de ordonanta de urgenta se va limita liberul acces al cetatenilor UE la terenurile agricole din Romania. Pana la 1 inuarie 2014 numai persoanele juridice straine pot cumpara terenuri in Romania. Dupa 1 ianuarie 2014 si persoanele fizice straine vor avea aceasta posibilitate. 
Presedintele Ligii Asociatilor Producatorilor Agricoli din Romania(LAPAR) a declarat pentru agrointel.ro ca discutiile pana in prezent cu ministrul agriculturii a fost "la nivel de conversatie" si ca a fost contactat de o serie de diplomati cu privire la piata terenurilor agricole.  
Proiectul de act normativ este in lucru si nu a fost pus in dezbatere publica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu