joi, 22 august 2013

BENEFICIARII PNDC IN SECTORUL ZOOTEHNIC OVINE/CAPRINE POT OBTINE ADEVERINTE DE LA APIA

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura anunta beneficiarii platilor nationale directe complementare (PNDC) in sectorul zootehnic la specia ovine/caprine, ca elibereaza adeverinte celor care doresc sa acceseze un credit bancar pentru a-si putea finanta activitatile curente, pana cand APIA efectueaza platile primelor pe exploatatie si pe cap de animal, de la bancile cu care APIA are incheiate conventii.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - SA si Fondul National de Garantare a Creditului pentru Inteprinderi Mici si Mijlocii garanteaza creditele acordate de banci fermierilor. 
Beneficiarul trebuie sa solicite in scris APIA eliberarea unei adeverinte de inregistrare a fermierului, in baza careia acesta dovedeste:

  • ca a depus cererea de plata PNDC in sectorul zootehnic la speciile ovine/caprine, pentru anul 2013,
  • ca s-au efectuat controalele si verificarile administrative asupra cererii de solicitare a platii pana la data emiterii adeverintei, precum si numarul de animale eligibile pentru prima pe cap de animal,
  • ca beneficiarul nu este exclus de la plata la data emiterii adeverintei,
  • ca indeplineste toate conditiile generale pentru a i se acorda sumele cuvenite in cadrul PNDC la specia ovine/caprine, conform dispozitiilor legale in vigoare.
Potrivit Ordinului MADR nr. 732/2013, Agenţia de Plati si Interventie pentru Agricultura elibereaza adeverinte cu un cuantum de 30 lei/cap la speciile ovine/caprine.

Banca trebuie sa respecte nivelurile costurilor aferente acordarii creditelor pentru beneficiarii PNDC, conform Ordinului MADR nr. 703/2013, dobanda aplicata beneficiarului sa nu depaseasca ROBOR 6M+4%, iar comisioanele aferente creditului sa fie in limita de 1%.
Regula introdusa de Ordinul MADR nr. 703/2013 este ca banca sa dovedeasca ca in perioada 2008-2012 a acordat credite beneficiarilor Axei I, Axei III si Axei IV din cadrul PNDR 2007-2013.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu