luni, 26 august 2013

SANCTIUNILE PENTRU PRIMA IMPADURIRE A TERENURILOR AGRICOLE - MASURA 221

MADR a emis Ordinul 771/2013 privind aprobarea sistemelor de sanctiuni pentru masura 221"Prima impadurire a terenurilor agricole" din Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 - infiintarea si intretinerea plantatiilor forestiere, compensarea pierderii de venit.
Pentru costurile privind infiintarea plantatiilor forestiere actul normativ stabileste patru categorii de sanctiuni, care se aplica, prin calcularea din suma de plata ramasa dupa etapa anterioara de sanctionare, in ordinea urmatoare:


  1. sanctiuni pentru supradeclararea suprafetelor - care pot ajunge de la a nu se acorda nici o plata in anul respectiv daca suprafata declarata depaseste cu 20% suprafata determinata, pana la excluderea de la plata, daca suprafata declarata pentru plata depaseste suprafata determinata cu un procent mai mare de 50% din suprafata determinata, acesta fiind sanctionat pana la o valoare egala cu valoarea corespunzatoare diferentei dintre suprafata declarata si suprafata determinata.
  2. sanctiuni pentru nerespectarea criteriilor de eligibilitate - daca suprafata terenului agricol  impadurit este mai mica de 0,5 ha, beneficiarul este exclus de la plata. 
  3. sanctiuni pentru depunerea cu intarziere a cererii de plata - cererea de plata se depune in perioada 1 martie - 15 mai a anului pentru care se solicita plata costurilor standard de infiintare. Se poate depune cererea dupa aceasta data, dar nu mai tarziu de 25 de zile calendaristice,dupa termenul impus nu se mai primesc cereri. Cei care nu permit efectuarea controlului pe teren vor fi exclusi de la plata si vor fi obligati sa  restituie si sumele primite pana la acel moment in baza contractului de finantare.
  4. sanctiuni conform art. 30 din Regulamentul (UE) nr. 65/2011 - daca diferenta dintre suma solicitata de beneficiar si suma autorizata la plata este mai mare de 3% din suma solicitata, beneficiarului i se va aplica o reducere egala cu valoarea diferentei dintre suma solicitata si suma autorizata la plata.
Pentru costurile privind intretinerea plantatiilor forestiere si compensarea pierderii de venit se aplica sase sanctiuni  care se aplica prin calcularea din suma de plata ramasa dupa etapa anterioara:


  1. sanctiuni pentru spradeclararea suprafetelor - se acorda sanctiuni de la a nu se acorda nici o plata pentru anul respectiv pentru depasirea suprafetei deerminate de cea declarata cu un procent de 20%, pana la excuderea de la plata si sanctionat pana la o valoare egala cu valoarea corespunzatoare diferentei dintre suprafata declarata si suprafata determinata, in cazul in care suprafata declarata depaseste cu 50% suprafata determinata.
  2. sanctiuni pentru nerespectarea criteriilor de eligibilitate. In acest caz se aplica sanctiuni pentru intretinerea plantatiilor forestiere si sanctiuni pentru compensarea privind pierderea de venit.
  3. sanctiuni pentru depunerea cu intarziere a cererii de plata - Perioada de depunere 1 martie - 15 mai. Beneficiarul nu poate depune pentru primul an cerere de plata mai tarziu de 2 ani de la data semnarii contractului de finantare.Daca depune cu intarziere cererea, dar nu mai tarziu de 25 de zile calendaristice, va fi sanctionat cu 1% pe zi lucratoare la sumele la care ar fi avut dreptul daca cererea ar fi fost depusa in termen. Modificarile la o cerere de plata sunt acceptate fara aplicarea de sanctiuni pana la 15 mai.Cei care nu permit efectuarea controlului pe teren vor fi exclusi de la plata si vor fi obligati sa  restituie si sumele primite pana la acel moment in baza contractului de finantare.
  4. sanctiuni pentru nedeclararea tuturor suprafetelor.Daca pentru un anumit an, un beneficiar nu declara toate suprafetele, iar diferenta dintre suprafata totala declarata in cererea de plata, pe de o parte, si suma dintre suprafata declarata si suprafata totala a parcelelor nedeclarate, pe de alta parte, este mai mare de 3% din suprafata totala declarata, valoarea totala a platilor directe cuvenite beneficiarului pentru anul in care s-a constatat neregula se reduce cu pana la 3%.
  5. sanctiuni pentru nerespectarea ecoconditionalitatii: nerespectarea cerintelor legale in materie de gestionare in domeniul "mediu" (SMR1- SMR 5) ; nerespectarea cerintelor legale in materie de gestionare " sanatatea publica, a animalelor sio a plantelor" (SMR 6 - SMR 8); nerespectarea bunelor conditii agricole si de mediu (GAEC-uri - sanctiunea se aplica pentru fiecare GAEC in parte iar beneficiarului i se aplica cea mai mare sanctiune din cele aferente tuturor GAEC-urilor nerespectate).
  6. sanctiuni multianuale   


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu