luni, 5 august 2013

TERMEN LIMITA PENTRU VIZAREA CARNETELOR DE RENTIER AGRICOL - 30 AUGUST 2013

APIA informeaza rentierii agricoli ca pana la data de 30 august 2013 au obligatia de a-si viza carnetele de rentier agricol, pentru a putea intra in posesia rentei viagere pe anul 2012. Vizarea se poate face personal sau prin mandatar/curator/tutore, in baza procurii autentice/curatele/hot. judecatoreasca definitiva si irevocabila.
 
Rentierul agricol prezinta urmatoarele documente: 
  • carnetul de rentier agricol;
  • contractul de arendare;
  • actul de identitate in original;
  • document coordonate bancare( optional);
  • decizia de la comisia de expertiza medicala actualizata, pentru gradele de invaliditate I si II ( daca decizia nu prevede ca dosarul este nerevizuibil) original si copie. 

Aspecte generale privind renta viagera:
Ce este renta viagera?
Renta viagera reprezinta o suma de bani platita rentierului agricol care instraineaza sau arendeaza terenurile agricole extravilane aflate in proprietatea sa ori incheie acord cu investitorul pentru plata de despagubiri in conditiile art. 4, alin (1^3) din Legea nr. 1/2000 (" (1^3) Pentru terenurile preluate de stat de pe care investitiile au fost vandute cu respectarea legii, fostii proprietari pot opta pentru alt amplasament, acceptat de acestia, sau pentru despagubiri platite fie de către investitor, fie de catre stat").

Care este cuantumul rentei viagere?
Rentierul agricol primeste: 

  • echivalentul in lei a100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol instrainat;
  • echivalentul in lei a 50 de euro/an pentru fiecare hectar arendat. 
  • echivalentul in lei a 100 de euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol situat in extravilan, pentru care rentierul agricol a incheiat acordul cu investitorul in conditiile art. 4, alin (1^3) /Legea nr. 1/2000. 


Pentru suprafetele mai mici de 1 ha, suma platita va fi proportionala cu suprafata instrainata sau arendata, respectiv pentru care s-a incheiat acord cu investitorul, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1^3) din Legea nr. 1/2000.


Cum se plateste renta viagera?
Renta viagera se plateste o singura data pe an, printr-o rata anuala, pana la data de 30 noiembrie a anului urmator celui pentru care aceasta este datorata. Aceasta este personala, netransmisibila si inceteaza la data decesului rentierului agricol.

In cazul decesului rentierului, renta datorata acestuia in anul respectiv poate fi incasata de mostenitorii sai, doar daca, in perioada de vizare, moştenitorii vor depune la oricare centru judeţean al APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, carnetul de rentier al defunctului (se depune obligatoriu), certificatul de deces (original si copie), actul de succesiune (certificat de mostenitor, certificat de legatar, hotarare judecatoreasca de succesiune investita cu formula ,,definitiva si irevocabila”, certificat de calitate de mostenitor) (original si copie), B.I/C.I. a mostenitorului (original si copie), imputernicire/declaratie notariala din care sa reiasa acordul celorlalti mostenitori privind solicitarea si incasarea rentei viagere agricole datorata rentierului (original), precizeaza APIA.


Cine poate fi rentier agricol?
Pot fi rentieri agricoli persoanele fizice peste 62 de ani, care nu au si nu detin in proprietate, cumulate in timp, mai mult de 10 hectare de teren agricol extravilan, prin care sa le instraineze prin acte intre vii sau sa le arendeze, total ori partial, primind de la Oficiul National de Renta Viagera Agricola carnetul de rentier agricol. 
Poate fi rentier agricol si persoana peste 62 de ani careia i s-a validat cererea de reconstituire a dreptului de proprietate si opteaza pentru despagubirile platite de investitor prin incheierea unui acord, in cdonditiile art. 4, alin (1^3) din Legea nr. 1/2000.
Pot deveni rentieri agricoli persoanele fizice pensionate pe caz de boala care nu au implinit 62 de ani, cu grad de invaliditate I si II si isi dovedesc starea de invaliditate prin decizia de la comisia de expertiza medicala, exceptand cei care au pe decizia de la comisie mentiunea "nerevizuibil" si care instrainează prin acte intre vii, arendeaza terenuri agricole extravilane aflate in proprietate sau incheie acord cu investitorul, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1^3) din Legea nr. 1/2000.
Pentru a deveni rentier pot fi instrainate sau arendate numai terenurile care dupa anul 1990 nu au facut obiectul altei instrainari prin acte intre vii. (sursa: Legea nr. 247/2005 cu modificarile si completarile ulterioare)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu