miercuri, 11 septembrie 2013

MINISTERUL AGRICULTURII VA INFIINTA BAZA DE DATE ELECTRONICA PENTRU SEMINTE SI CARTOFI OBTINUTE ECOLOGIC

Ministerul Agriculturii intentioneaza sa constituie o baza de date electronica pentru seminte si cartofi, obtinute prin metode ecologice, disponibile pe teritoriul tarii, aceasta prevedere fiind cuprinsa intr-un proiect de ordin pus in dezbatere publica pe site-ul institutiei. Baza de date va putea fi accesata pe pagina de internet a MADR, la sectiunea "agricultura ecologica", impreuna cu informatiile necesare utilizarii acesteia. In fiecare an ministerul va publica o informare privind sistemul si modalitatea de a obtine informatii cuprinse in baza de date. 

Potrivit proiectului de ordin in aceasta baza de date se vor putea inscrie furnizorii de seminte si/sau cartofi de samanta obtinute prin metoda de productie ecologica care se inregistreaza la directiile de agricultura judetene si a municipiului Bucuresti.
Pentru a se inregistra, furnizorii trebuie sa prezinte la directia pentru agricultura judeteana urmatoarele documente:
1. copia certificatului de conformitate emis pentru furnizor sau pentru ultimul operator, in cazul in care furnizorul livreaza doar seminte sau cartofi de samanta preambalati, supusi sistemului de control conform Regulamentului CE nr. 834/2007.
2. copia autorizatiei pentru comercializarea semintelor si a materialului de inmultire, emisa de Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea semintelor si a Materialului Saditor.
3. alte informatii prevazute de art. 51/Regulamentul (CE) nr. 889/2008, respectiv:
- denumirea stiintifica a soiului si denumirea varietatii;
- numele si datele de contact ale furnizorului sau reprezentantului       acestuia;
- zona in care furnizorul poate livra semintele sau cartofii de samanta utilizatorului in termenul obisnuit pentru livrare;
- regiunea in care varietatea a fost testata si aprobata in catalogul     comun al soiurilor al speciilor de plante agricole si catalogul             comun al soiurilor speciilor de legume;
- data de la care vor fi disponibile semintele sau cartofii de samanta;
- numele si/sau codul numeric al autoritatii sau al organismului de     control responsabil cu controlul operatorului. 
4. alte documente solicitate de directia pentru agricultura judeteana. 
Furnizorul isi va lua angajamentul sa actualizeze informatiile inscrise in baza de date si sa aduca la cunostinta directiei pentru agricultura judeteana orice modificare privind indisponibilitatea varietatii inregistrate, sau se afla in situatia de a nu mai putea livra un anumit soi. 
Inregistrarea furnizorilor in baza de date se va face gratuit. 
Proiectul de act normativ prevede ca, in cazul in care operatorii nu gasesc in baza de date un anumit soi, ei vor putea cere autorizatie pentru achizitionarea si utilizarea de seminte sau material de inmultire vegetativ care nu provine din agricultura ecologica. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu