vineri, 13 septembrie 2013

IN PERIOADA 17 SEPTEMBRIE - 28 OCTOMBRIE 2013 SE DEPUN CERERILE PENTRU PRIME IN CADRUL PNDC LA SPECIA BOVINE

MADR a emis Ordinul nr. 920/10.09.2013 pentru stabilirea modului de implementare, a conditiilor specifice, a criteriilor de eligibilitate si a termenilor de referinta pentru aplicarea schemelor de plati nationale directe complementare in sectorul zootehnic la specia bovine, in acord cu reglementarile comunitare in domeniu. 
Producatorilor agricoli inscrisi in evidenta APIA li se acorda o data pe an prime, in functie de criteriile de eligibilitate, pentru urmatoarele scheme:


  • schema decuplata de productie in sectorul lapte;
  • schema decuplata de productie in sectorul carne. 
Schema decuplata de productie in sectorul lapte

Prima se acorda producatorilor agricoli care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  • exploatatia de bovine este inregistrata in Registrul national al exploatatiilor la data solicitarii primei;
  • solicitantul este inregistrat in sistemul de administrare a cotei de lapte in anul de cota 2012-2013.

Prima se acorda pe cantitatea de lapte produs si inregistrat la livrari si/sau vanzari directe in sistemul de administrare a cotelor de lapte in anul 2012-2013.

Schema decuplata de productie in sectorul carne
Prima pentru aceasta schema se acorda producatorilor agricoli care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: 
detin un efectiv de minim 3 capete bovine cu varsta de minim 16 luni la data de referinta de 31 ianuarie 2013;
exploatatia de bovine este inregistrata in Registrul national al exploatatiilor la data de referinta 31 ianuarie 2013 si la data solicitarii primei. 
Prima se acorda pentru minim 3 capete bovine, cu varsta minima 16 luni, si pentru tineretul mascul si/sau femel cu varsta de minim 7 luni, existent in exploatatie la data de referinta. 
Cererile se depun in perioada 17 septembrie - 28 octombrie 2013, la centrele locale/judetene APIA, insotite de urmatoarele documente:

  • copie BI/CI/codul unic de inregistrare/certificatul de inregistrare;
  • copie de pe pasaportul fiecarui animal pentru care se solicita prima/copie de pe documentele care atesta iesirile din efectiv, pentru animalele de carne;
  • copie de pe dovada de inregistrare a beneficiarilor in sistemul de administrare a cotelor de lapte, precum si a cantitatilor de lapte livrate si/sau vandute direct in anul de cota 2012-2013, in cazul solicitarii primei pentru schema decuplata de productie in sectorul lapte.
  • adeverinta emisa prin proceduri SNIIA, de catre medicul veterinar cu drept de libera practica imputernicit, care atesta ca bovinele sunt cuprinse in Programul de eradicare a bolilor
  • adeverinta prin care se dovedeste calitatea de crescator de bovine, eliberata gratuit de catre o organizatie a crescatorilor de bovine, indiferent daca este membru sau nu al acelei organizatii.
Adeverintele pot fi depuse odata cu cererea sau in termen de 30 de zile calendaristice de la data limita de depunere a cererilor( 28.10.2013).

Potrivit actului normativ, producatorii agricoli care au mai mult de 20 de capete in exploatatie la data depunerii cererii, pana pe 29.01.2014, sunt obligati sa inscrie intreg efectivul de vaci in Registrul genealogic al rasei, detinut de asociatia/agentia acreditata pentru infiintarea si mentinerea Registrului. Dupa inscriere, asociatia/agentia elibereaza o adeverinta pe care solicitantul primei o va depune la centrul local/judetean unde a depus cererea, pana la data de 29.01.2014 inclusiv. 
Cuantumul primelor pe anul 2013 va fi stabilit prin Hotarare de Guvern. 

Cererile de solicitare a primelor pot fi retrase in orice moment, in scris, de catre solicitant, exceptand cazul in care APIA a notificat deja solicitantul cu privire la neregulile identificate in urma verificarilor administrative. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu