vineri, 13 septembrie 2013

PROPRIETARII DE TERENURI DEGRADATE SAU POLUATE VOR FI SCUTITI LA PLATA IMPOZITULUI PE TEREN

In data de 10.09.2013 Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege pentru completarea articolului 286 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, potrivit careia se vor aduce completari privind scutirea la plata impozitului pe teren pentru acei proprietari care detin terenuri degradate sau poluate. Codul fiscal stabileste la art. 257, lit. h , ca impozitul pe teren nu se datoreaza pentru terenul degradat sau poluat, inclus in perimetrul de ameliorare, pentru perioada cat dureaza ameliorarea acestuia. 
Tinand cont de faptul ca exista terenuri arabile degradate sau poluate care nu au fost incluse in perimetre de ameliorare, proprietarii acestor terenuri platesc totusi impozite pentru acestea, fara ca terenul sa poata fi cultivat din cauza degradarii sau poluarii. In acest sens se urmareste modificarea Codului fiscal, pentru a se putea acorda scutiri la plata impozitului si pentru acele terenuri care nu sunt incluse in perimetre de ameliorare, se arata in expunerea de motive ce insoteste proiectul de lege.

Potrivit documentului in forma emisa pentru promulgare, dupa alineatul (4) al art. 286 se va introduce doua noi alineate :
  • alin. (4^1) care prevede: "Consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe teren pentru proprietarii de terenuri degradate sau poluate neincluse în perimetrul de ameliorare, la solicitarea acestora, cu avizul favorabil al Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale si al Ministerului Mediului si Schimbărilor Climatice.
  • alin. (4^2) care prevede: "Avizul Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale si al Ministerului Mediului si Schimbărilor Climatice se solicita dupa depunerea documentelor justificative de catre proprietarii terenurilor si are ca scop identificarea terenurilor degradate sau poluate neincluse in perimetrul de ameliorare, precum si delimitarea acestora.”
Dupa alin.( 5) al aceluiasi articol se va introduce alin. (5^1) cu urmatorul cuprins: " Scutirea de la plata impozitului pe teren prevazuta la alin. (4^1) se aplica persoanei respective cu incepere de la data de intai a lunii urmatoare celei in care au fost obtinute avizele favorabile potrivit alin. (4^2).”

Noile prevederi se vor aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2014.

Procesul legislativ al proiectului de lege poate fi urmarit aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu