vineri, 20 septembrie 2013

NORMELE DE APLICARE A PROGRAMELOR DE RECONVERSIE/RESTRUCTURARE A PLANTATIILOR VITICOLE S-AU MODIFICAT

Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 247/2008 privind aprobarea Normelor de aplicare a programelor de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole, derulate cu sprijin comunitar pentru campaniile 2008/2009-2013/2014, a fost modificat prin Ordinul MADR nr. 949/13.09.2013. Actul normativ aduce unele modificari Normelor de aplicare a Ordinului nr. 247, dintre care amintim:

1. S-a micsorat termenul de executare al planului individual de reconversie, dupa cum urmeaza:

  • de la 5 campanii viticole la 3 campanii viticole pentru reconversie a soiurilor prin defrisare si replantare pe acelasi amplasament;
  • de la 3 campanii viticole la 2 campanii viticole pentru programul de reconversie a soiurilor pe alt amplasament echivalent ca suprafata;
  • de la 3 campanii viticole la 2 campanii viticole pentru programul de reamplasare a parcelelor pe alt amplasament echivalent pe suprafata;
  • de la 3 campanii viticole la 2 campanii viticole pentru programul de modernizare a formei de conducere prin trecerea de la cultura joasa la cultura semiinalta si inalta. 
2. Suprafata maxima a planului individual pentru persoanele fizice neinregistrate fiscal conform legislatiei in vigoare este de maxim 5 hectare/plan individual si campanie viticola.

3. Suprafata maxima a planului individual pentru persoanele fizice inregistrate fiscal conform legislatiei fiscale in vigoare, precum si persoanelor juridice, este de maxim 150 de hectare/plan individual si campanie viticola. 
4. Potrivit actului normativ, toate programele de restructurare/reconversie se realizeaza numai pentru infiintarea/modernizarea plantatiilor de vita-de-vie destinate producerii vinului de calitate, cu denumire de origine controlata si a vinurilor cu indicatie geografica. 
5. Pentru aprobarea planului individual, solicitantul trebuie sa fie membru al unui grup de producatori constituit conform OG nr. 37/2005, sau al unei societati cooperativa agricola constituita conform legii nr. 1/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, al unei cooperative agricole constituita conform legii nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare sau al unei organizatii interprofesionale pentru produsele agroalimentare(O.I.P.a.), pe filiera vitivinicola. 
Dovada se face cu ajutorul unei adeverinte din care sa reiasa ca este membru al unei astfel de de forme asociative, care se depune impreuna cu documentele specificate in Ordinul nr. 247 in vederea aprobarii planului individual. 
6. Perioada de depunere este:

  • 1 octombrie - 1 decembrie 2013 pentru campania viticola 2013/2014 la directiile pentru agricultura judetene sau a municipiului Bucuresti;
  • 1 octombrie - 15 decembrie 2013 pentru campania viticola 2013/2014 la sediile APIA. 

Aprobarea sau respingerea planurilor individuale se face in cel mult 30 de zile de la depunere, dar nu mai tarziu de 10 decembrie 2013.
7. Prioritate vor avea planurile individuale depuse de catre:

  • tinerii fermieri de pana la 40 de ani la data depunerii planului, 
  • fermierii care planteaza numai soiuri cu denumire de origine controlata si indicatie geografica protejata, fermierii care fac parte din structuri asociative legal constituite.
Pentru masurile eligibile in cadrul planului individual aprobat de restructurare/reconversie se acorda un sprijin financiar in suma forfetara, care provine din fondurile europene de garantare agricolă - F.E.G.A.

8. Pentru a-i fi aprobat sprijinul financial, pe langa alte documente prevazute de Ordinul nr. 247, ce trebuie depuse pana la data de 15 decembrie 2013  la centrele judetene A.P.I.A, solicitantul trebuie sa constituie o garantie de buna executie in cuantum de 500 euro/ha sub forma de:

  • depozit in numerar;
  • scrisoare de garantie bancara.
Garantia se va constitui pentru o perioada egala cu perioada de realizare a masurilor care compun planul individual, la care se adauga 90 de zile in favoarea APIA in termenul prevazut de subpct. 7.3.1 din Norme.Pentru cei care solicita avans conform sbpct 7.2.3 nu se constituie garantia de buna executie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu