joi, 19 septembrie 2013

PROIECTUL DE LEGE PRIVIND VANZAREA-CUMPARAREA DE TERENURI IN EXTRAVILAN A FOST PUS IN DEZBATERE PUBLICA IN FORMA REVIZUITA

In data de 17 septembrie MADR a pus in dezbatere publica noul proiect de lege in forma revizuita privind vanzarea-cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoanele fizice, precum si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare. 
Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi proprietatea persoanei fizice reprezentand terenuri in extravilan nu poate depasi 100 de hectare.Totodata persoana care detine in proprietate terenuri agricole in extravilan in tara noastra, trebuie sa faca dovada ca a desfasurat activitati agricole pe terenurile respective, pentru a putea sa cumpere teren agricol.
Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca persoana fizica ca sa poata cumpara terenuri in Romania, in extravilan au ramas aceleasi, pe langa cea enumerata mai sus, si anume: sa dovedeasca ca are cunostinte de baza in agricultura si ca a desfasurat activitati agricole pentru o perioada de minim 5 ani, potrivit normelor.
S-a redus termenul in care oferta de vanzare a terenului agricol va fi afisata la primarie de la 90 de zile de la data inregistrarii cererii de notificare a preemptitorilor, la 30 de zile de la data inregistrarii cererii. 
Primaria are la dispozitie un termen mai mic in care poate sa notifice persoanele care au drept de preemptiune asupra terenului si sa afiseze oferta de vanzare la sediul acesteia, de la 15 zile de la data inregistrarii cererii, cat era in prima faza a proiectului, la 3 zile de la data inregistrarii cererii, in forma revizuita. Tot in termen de 3 zile de la data primirii ofertei de vanzare de la primarie, Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare trebuie sa publice oferta pe site-ul sau. 
Potrivit formei revizuite a proiectului, titularii dreptului de preemtiune trebuie sa transmita acceptarea ofertei in termen de 30 de zile, fata de 90 de zile cat era in vehiul proiect.
Persoanele fizice vor fi verificate daca indeplinesc conditiile de vanzare – cumparare a terenurilor agricole din extravilan de catre Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, care urmeaza a fi infiintata. Rezultatul verificarii va fi comunicat in termen de 5 zile lucratoare de la primirea datelor, atat vanzatorului, cat si cumparatorului. Inainte, acest termen era de 15 zile lucratoare.
Au fost modificate si conditiile in care arendasii pot achizitiona teren agricol, si anume: pe langa conditiile prevazute anterior pentru persoanele fizice, acestia trebuie sa detina calitatea de arendas pentru terenul respectiv, calitate stabilita prin contract de arendare valabil incheiat, inregistrat potrivit art. 1838/Noul Cod Civil, cu cel putin un an inainte de data inregistrarii ofertei de vanzare. In proiectul vechi conditia era sa detina calitatea de arendas printr-un contract ide arenda incheiat pe o perioada de cel putin 5 ani pentru terenul ce urmeaza a se vinde. 
Potrivit noului proiect, prevederile prezentei legi se aplica persoanelor fizice, cetăateni romani, respectiv cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE), precum si apatrizilor cu domiciliul in Romania sau intr-un stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE).
Cetateanul unui stat tert si apatridul cu domiciliul intr-un stat tert pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole situate in extravilan in conditiile reglementate prin tratate internationale, pe baza de reciprocitate, in conditiile prezentei legi.
Legea ar urma sa intre in vigoare in termen de 30 de zile dupa publicarea in Monitorul Oficial. Proiectul se afla in dezbatere publica pana pe data de 27 septembrie 2013.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu