miercuri, 25 septembrie 2013

Ordin pentru modificarea conditiilor de recunoastere a organizatiilor de producatori recunoscute preliminar in sectorul fructe si legume

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale propune modificarea Ordinului 694/2008 privind conditiile de recunoastere a organizatiilor de producatori recunoscute preliminar in sectorul fructe si legume , precum si modul de accesare a sprijinului financiar de catre acestea.

Dintre modificarile propuse de Ordin mentionam:

·         Prezentul ordin stabileate lista investitiilor neeligibile din cadrul planului de recunoaatere in loc de , lista investitiilor eligibile.

·         Valoarea productiei comercializate a productiei organizatiei ai a membrilor sai nu poate fi mai mica  decat valoarea altei productii comercializate pe care aceasta o pune in vanzare , in loc de valoarea productiei comercializate a membrilor organizatiei de producatori ai a membrilor altor organizatii de producatori pe care aceasta o vinde .
·         In cazul diminuarii cu cel putin 35 % a valorii productiei comercializate, din motive justificate in mod corespunzator ai care nu depind de responsabilitatea ai de controlul grupului de producatori, se considera ca valoarea totala a productiei comercializate reprezinta 65 % din valoarea totala declarata in cererea sau cererile de ajutor precedente referitoare la segmentul anual cel mai recent, verificata de autoritatea competenta, iar in absenta acestor cereri, din valoarea declarata initial in planul de recunoaatere aprobat . In forma actuala se precizeaza ca in cazul diminuarii valorii unui produs din cauza unor fenomene meteorologice, dezastre naturale sau din cauza atacului de boli ori daunatori, care nu depind de responsabilitatea ai controlul organizatiei sau grupului de producatori recunoscut preliminar, valoarea productiei comercializate reprezinta 100% din valoarea produsului in cauza obtinuta in timpul anului anterior comercializarea produselor pentru care organizatia de producatori sau grupul de producatori recunoscut preliminar nu detine recunoaaterea nu se mai  excud de la calcului valorii productiei comercializate .
·         Poate obtine, la cerere,recunoaaterea ca organizatie de producatori pentru produsele care fac obiectul organizarii comune de piata in sectorul fructelor ai legumelor, conform legislatiei in vigoare, persoana juridica sau partea clar definita a unei persoane juridice, constituite din producatori.
·         In vederea recunoaaterii ca organizatie de producatori, valoarea productiei comercializate pe care persoana juridica trebuie sa o dovedeasca este cea realizata intr-o perioada de maximum 12 luni apartinand unui an calendaristic care incepe cel mai dreveme la 1 ianuarie cu un an inaintea celui in care se solicita recunoaaterea si care se termina cel tarziu in ultima zi a lunii anterioare celei in care se solicita recunoaaterea , fata de  valoarea productiei comercializate pe care persoana juridica sau partea clar definita a unei persoane juridice trebuie sa o dovedeasca initial este cea realizata intr-o perioada de maximum 12 luni anterioara solicitarii recunoaaterii.
·         Pentru obtinerea recunoaaterii ca organizatie de producatori, persoana juridica sau partea clar definita a unei persoane juridice va inainta la MADR,pe langa cerere si urmatoarele documente: copie a statutului organizatiei ai al membrilor acesteia persoane juridice fata de doar copia statutului ceruta pana in prezent si un centralizator pentru fiecare produs si fiecare membru privind VPC inregistrata in perioada prevazuta la art. 8 alin. (2) si (2¹), semnat de administrator ai contabil , fata de perioada ultimului exercitiu contabil incheiat cum este acum.
·         Organizatia de producatori poate externaliza oricare dintre activitatile sale catre un tert, un membru sau o filiala. Organizatia de producatori adopta aceasta decizie pe baza unor analize din care sa rezulte ca externalizarea reprezinta o modalitate corespunzatoare de realizare a obiectivelor sau de reducere a costurilor. APIA verifica odata cu controalele cererilor de plata ai conditiile in care externalizarea este realizata ai derularea efectiva a activitatilor externalizate ai aplica sanctiunile conform prevederilor legale. Prevederea actuala spune ca APIA poate aproba externalizarea oricareia dintre activitatile unei organizatii de producatori sau ale unei asociatii de organizatii de producatori, inclusiv catre filialele acestora.   Aprobarea externalizarii se realizeaza la solicitarea in scris a organizatiei de producatori sau a asociatiei de organizatii de producatori, cu conditia prezentarii unor dovezi de natura financiar-contabila din care sa rezulte ca externalizarea reprezinta o modalitate corespunzatoare de realizare a obiectivelor sau de reducere a costurilor acesteia.
·         In cazul in care termenul de rambursare a creditelor luate pentru a putea finanta masurile de prevenire ai gestionare a crizelor , depaaeate durata programului operational, acestea pot fi transferate, atunci cand se justifica din punct de vedere economic, catre un nou program operational .Organizatia de producatori sau asociatia de organizatii de producatori este responsabila pentru asigurarea derularii contractelor de credit.
·         Pentru fiecare perioada anuala de implementare a programelor operationale, organizatiile de producatori pot solicita modificarea programelor operationale aprobate si prin reeaalonarea graficului de implementare in cadrul anului respectiv, respectandu-se bugetul anual total ai masurile aprobate . Aceasta modificare se realizeaza prin notificare adresata APIA .
·         Pentru  finantarea  programelor operationale  perioada de referinta pentru anul de implementare n este o perioada de 12 luni cuprinsa intre datele de 1 ianuarie ai 31 decembrie ale anului n-2. Prin exceptie, prevederea nu se aplica programelor operationale aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentului ordin ai proiectelor de programe operationale depuse in vederea aprobarii pana la data de 15 septembrie 2013 .”  In acest moment  perioada de referinta este o perioada de 12 luni cuprinsa intre datele de 1 ianuarie ai 31 decembrie ale anului anterior celui de implementare a programului operational pentru care se solicita sprijin financiar.
·         Cererile de eliberare a garantiei bancare se pot depune in cursul anului de implementare, insotite de documentele justificative privind implementarea activitatilor pentru care a fost platit avansul. Garantia se elibereaza proportional pana la concurenta a maximum 80% fata de cuantumul avansurilor. Restul garantiei se elibereaza imediat ce este aprobata cererea de plata si nu dupa reconcilierea exercitiului financiar contabil anual cum este acum .
·         Incepand cu data depunerii unei de cereri de recunoaatere ca organizatie de producatori inainte de finalizarea implementarii planului de recunoaatere, grupul in cauza poate prezenta un proiect de program operational in care se pot continua masuri din planul de recunoaatere, cu respectarea prevederilor Anexei III. APIA se asigura ca masurile transferate din planul de recunoaatere in programul operational reprezinta o modalitate de realizare a obiectivelor organizatiei de producatori sau asociatiei de organizatii de producatori evitand dubla finantare a masurilor .
·         Grupurile de producatori recunoscute preliminar, care au implementat cu sprijin financiar un plan de recunoaatere, trebuie sa dobandeasca statutul de organizatie de producatori pana la data de 30 aprilie a anului urmator celui in care a finalizat implementarea planului de recunoaatere si nu in maximum 4 luni de la finalizarea implementarii planului cum este acum . Acestea depun la MADR cererile de recunoaatere ca organizatie de producatori pana la data de 31 decembrie a ultimului an de implementare a planului de recunoaatere.
·         Rezultatele finale ale implementarii unui plan de recunoaatere de catre un grup de producatori recunoscut preliminar sunt consemnate in cadrul unui raport final intocmit de APIA ai transmis MADR in termen de 100 de zile calendaristice de la finalizarea implementarii planului in loc de 15 zile lucratoare cum este in prezent .
·         Niciun membru al unei organizatii de producatori sau al unui grup de producatori recunoscut preliminar nu poate dispune de peste 49% din drepturile de vot, proportional cu capitalul social subscris  si nu cu drepturile de vot proportional cu participarea membrului la valoarea productiei comercializate ca pana acum .

·         Se modifica anexele din cadrul Ordinului . 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu