In MO nr. 267 din data de 13.05.2013 a fost publicata OUG nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea Legii fondului funciar nr. 18/1991. Prezenta ordonanta a fost emisa in scopul evitarii blocajului implementarii schemelor de plati pe suprafata pentru anul 2013, tinandu-se cont ca termenul limita de solicitare ajutor pentru schema de plata unica pe suprafata este 15 mai 2013.
Potrivit actului normativ pajistile permanente sunt suprafete agricole de pasuni si fanete, naturale sau cultivate, folosite pentru productia de iarba sau de alte plante erbacee furajere, care nu au fost incluse timp de cel putin 5 ani in sistemul de rotatie a culturilor si care sunt utilizate pentru pasunatul animalelor si producerea de furaje, cu respectarea bunelor conditii agricole si de mediu.
In categoria acestora sunt cuprinse si:
In categoria acestora sunt cuprinse si:
- pasunile impadurite cu consistenta mai mica de 0,4, calculata numai pentru suprafata ocupata efectiv de vegetatie forestiera;
- pasunile alpine;
- pasunile situate in zonele inundabile ale raurilor si in Lunca Dunarii si Rezervatia Biosferei "Delta Dunarii".
Sunt supuse acestui regim de organizare, administrare si exploatare urmatoarele categorii de pajisti:
- pajistile proprietate publica si privata a statului, administrate de Agentia Domeniului Statului - ADS;
- pajistile proprietate publica si privata a comunelor, oraselor, municipiilor si a municipiului Bucuresti, administrate de consiliile locale;
- pajistile proprietate publica a statului administrate de Romsilva;
- pajistile proprietate privata a persoanelor fizice si juridice.
Detinatorii de pajisti au obligatia sa mentina suprafata totala ocupata cu pajisti la 1 ianuarie 2007 si inregistrata in Registrul Agricol ca pasune/faneata la acea data, inclusiv cele administrate de ADS.MADR este autoritatea competenta sa verifice respectarea prevederilor regale cu privire la aceste aspecte.
Pajistile pot fi folosite pentru pasunat sau producerea de furaje, fiind interzis scoaterea lor din circuitul agricol al pajistilor. Exista si exceptii pentru care este permisa scoaterea pajistilor din circuitul agricol, cu avizul MADR.
Folosirea si exploatarea pajistilor se face cu respectarea bunelor conditii agricole si de mediu, suprainsamantarea acestora se face numai cu seminte de plante erbacee furajere perene din familiile de graminee si leguminoase sau amestecuri ale acestora, se prevede in actul normativ.
Daca pajistile sunt instrainate, noul proprietar este obligat sa mentina categoria de folosinta a terenului.
In baza cererilor crescatorilor de animale, persoanele fizice sau juridice avand animalele inscrise in RNE, incheie contracte de concesiune/inchiriere, in condiţiile legii, pentru suprafetele de pajisti disponibile, proportional cu efectivele de animale detinute in exploatatie, pe o perioada de maximum 5 ani, asigurandu-se astfel o incarcatura optima de animale pe hectar, dar nu mai mică de 0,3 UVM/ha. Aceeasi incarcatura minima este negesara si pentu accesarea fondurilor europene aferente platilor pe suprafata.
Procedura de concesionare/inchiriere a pajistilor se initiaza pana la 1 martie a fiecarui an. Anual, tot pana la 1 martie, primarii verifica respectarea incarcaturii de animale /ha/contract in corelare cu suprafetele folosite, si stabilesc suprafata disponibila de pajisti care poate fi concesionata.
Pajistile aflate in proprietatea publica sau privata a statului, administrate de ADS pot fi folosite numai de catre crescatorii de animale persoane fizice /juridice care au animalele inscrise in RNE.
Actul normativ stabileste ce fapte constituie contraventie si cuantumul amenzilor aplicate, dintre care amintim:
- introducerea pe pajiste a altor specii de animale decat cele stabilite prin contract;
- pasunatul neautorizat sau introducerea animalelor pe pasuni in afara perioadei de pasunat;
- arderea vegetatiei pajistilor permanente;
- neindeplinirea de catre parti a obligatiilor prevazute in contract, etc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu